fbpx Новото MINI пристигна в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото MINI пристигна в България

Новото MINI пристигна в България

Едва ли има нещо общо между MINI и уиски? С отговори на този въпрос започна представянето пред медиите на новото MINI, което вече е в България. Оказва се, че традицията да се пие уиски в позната широка чаша вече е изиграла своята историческа роля и днес специалистите търсят нови форми за извличане на най-добрата бленда на кехлибарената напитка, и поднасянето и на консуматора. В същото време качеството запазва традицията, създатена преди два века, но облагородена с новите търсения на потребителите. "Кехлибареното" MINI празнува появата на второто си поколение - запазило ликът на оригинала и разработено до нови съвършенства, които карат почитателите му да затаят дъх.

Моделът съчетава амбициите на своя предшественик,  със значителен напредък по отношение на удоволствието от шофирането, качеството и индивидуалността. Еволюционно модернизираният дизайн отразява зрелия характер на новия модел, който се изразява и от значителна оптимизация по отношение на предлагането на място, сигурността, оборудването, качеството на материалите и изработката, както и на спортния дух и комфорта на возене. Свързаното с новото поколение на MINI повишаване на качеството на продуктовата субстанция е резултат на изключителната компетентност на BMW Group и е по-всеобхватно от постиганото в цялата история на марката. Новото поколение двигатели повишава радостта от шофирането и ефективността, увеличен е изборът от иновативни асистиращи системи, както и развлекателните предложения на MINI Connected. LED фаровете, MINI Head-Up дисплеят, Emergency Call и MINI Connected XL Journey Mate с Real Time Traffic Information са други акценти, предлагани досега само в по-високите сегменти, които подчертават премиум характера на новото MINI. 

При въвеждането на пазара на новото MINI през март 2014 година предлага избор между три напълно нови задвижващи агрегати с технология MINI TwinPower Turbo. Трицилиндровият бензинов двигател на новото MINI Cooper развива максимална мощност от 100 кВт/136 к.с. Четирицилиндровият бензинов двигател на MINI Cooper S развива 141 кВт/192 к.с. Новото MINI Cooper D се задвижва от трицилиндров дизелов двигател с мощност 85 кВт/116 к.с. Нови са и серийната шестстепенна механична скоростна кутия и предлаганата като опция за всички двигатели шестстепенна автоматична трансмисия. Благодарение на повишения коефициент на полезно действие на задвижващата техника, всеобхватната технология MINIMALISM, както и на оптимизирането на теглото и подобрената аеродинамика се постига понижаване на разхода на гориво с до 27% в сравнение с предишните модели. Нов рекордьор по отношение на ефективността е MINI Cooper D със среден разход на гориво от 3,5 до 3,8 л/ 100 км. (Данни при тестовия цикъл на ЕС, в зависимост от избрания размер джанти и гуми). Освен това всички модификации на новото MINI отговарят на нормата за вредни емисии EU6.

Класическите пропорции на MINI, характерното разделяне на три между тялото на автомобила, пътническата клетка и покрива, както и новата интерпретация на типичните дизайнерски елементи са характерни и за новия модел, чиято дължина е увеличена с около 10 см. Неговият интериор осигурява увеличен пространствен комфорт на всичките четири места за седене, както и увеличена с 51 до 211 литра вместимост на багажника. Новата концепция на уредите и управлението комбинира типичната за марката атмосфера на кокпита с оптимизирана функционалност. Скоростта и оборотите, както и други важни за пътуването данни се изобразяват върху оформения по нов начин комбиниран уред на кормилната колона. Характерният централен уред, който опционално може да бъде оборудван с голям до 8,8 инчов цветен дисплей, освен това изобразява и обратните съобщения от активираните чрез MINI Controller на централната конзола функции, същата роля има и цветния LED пръстен за визуална обратна връзка при управлението на множество функции. Освен това новата опция MINI Driving Modes позволява индивидуални настройки на автомобила, като освен настройките на педала на газта и кормилното управление, акустиката на задвижването при MINI Cooper S, както и времето за превключване на автоматичната скоростна кутия се променят и характеристиките на предлагания за пръв път като опция при MINI динамичен контрол на амортисьорите. Освен стандартната настройка MID могат да бъдат активирани и режимите SPORT и GREEN. 

Значително е разширена и гамата от опционални асистиращи системи. За новото MINI за пръв път се предлага и издигащ се над кормилната колона Head-Up дисплей, системата Асистент при шофиране (Driving Assistant) включително работещ с камера активен автопилот, предупреждение при опасност от сблъсък и пешеходци, асистент за дългите светлини и разпознаване на пътни знаци, както и асистент при паркиране и камера за обратно виждане. Уникалното на фона на конкурентите многообразие от функции за информация и забавление (In-Car-Infotainment) на MINI Connected е издигнато до ново ниво. Новото MINI е първият автомобил в сегмента, който може да бъде оборудван с монтирана в автомобила SIM-карта. Благодарение на нея е възможен достъп до Emergency Call с автоматична локализация и разпознаване на тежестта на инцидента, както и MINI Teleservices. Интегрираните чрез Apps в автомобила функции като социални мрежи и Infotainment вече са на разположение както за Apple iPhone, така и за смартфони с операционна система Android. Базова цена е 48 300 лв. с вкл. ДДС