fbpx В светлините на прожекторите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В светлините на прожекторите

От 15 до 26 май Кан става отново домакин на Филмовия фестивал. За поредна година Renault е ексклузивен доставчик на автомобили, кото ще превозват звездите до червения килим.

110 години кино
Любовната афера на Renault с киното датира от над 110 години. Скоро, след като Томас Едисон изобретява „кинематографа“ или кино камерата, през 1895 братята Люмиер започват да прожектират на екран движещи се образи. По това време Луи Рено вече работи по своя Voiturette Type A, който, три години по-късно, той успешно управлява по стръмния Rue Lepic в Париж. Той е един от първите индустриалци, използвали киното като нов начин за реклама на своите продукти. Автомобилните състезания и френската индустриална история скоро се превръщат в редовна тема на филми, прожектирани в Cinématographe, киното на братя Люмиер. Техните първи кино студия в Булон-Биланкур са разположение само на няколко улици разстояние от работилницата на автомобилния индустриален пионер Луи Рено. Изковават се уникални връзки, правейки Renault предпочитаният партньор на кино актьорите и режисьорите.

Днес, специален парк от 40 автомобила Renault, ежегодно взима участие в около 200 телевизионни програми и филми. Не само, че Renault е емблематичен за кино индустрията, но той е и партньор на едни от най-големите кино фестивали.
Филмовият фестивал в Кан, основан през 1939, се превърна в световна институция и най-големият филмов пазар в света, привличайки над 10 000 участници от 90 държави,предлагайки 5000 филма, 1500 от които се прожектират по време на фестивала. Събитието се привлича по-голямо медийно отразяване от Олимпийските игри! През 1949 блестящо Renault Vivastella нарушава спокойния селски живот в шедьовъра на Жак Тати Jour de Fête (The Big Day).

30-годишно партньорство

1983 е първата година, когато Renault доставя 15 модела Renault 30, които да ескортират звездите до червения килим на Филмовия фестивал в Кан. Това е нещо като революция; преди това някои звезди са били известни с това, че са ходили пеша до събитието... През 1992 Кан бе домакин на представянето на Safrane и 45 коли бяха включени в официалния автомобилен парк, които да заменят Renault 25. За да отбележи 10-годишнината от партньорството на Renault с Филмовия фестивал в Кан, бе представена специалната версия Palme d’Or на Safrane.

През 2011 Renault Latitude замени Vel Satis като официален автомобил, редом до Espace. Организаторите на Фестивала в Кан са взискателни в своите изисквания по отношение комфорта на борда на автомобилите от официалния автопарк, изисквайки повече от две седмици точни до педантизъм подготовки преди събитието. След това, заедно със специални стойки за флагчета, автомобилите се брандират с Official Partner of the Cannes Film Festival. Всяка година, след като веднъж автомобилите са били използвани за ескорт на най-големите в света кино звезди, търговската мрежа на Renault продава автомобилите на фенове и кино любители.

2013 в светлината на прожекторите

Renault също се възползва от Филмовия фестивал в Кан, за да покаже най-новите си модели на звездите. Тази година ще бъде представен изцяло новият Renault Captur SUV, като осем автомобила ще се присъединят към официалния автомобилен парк. Както през 2012, Renault ще демонстрира своите електрически автомобили по булевард „Кроазет“ в Кан. Renault е световният автомобилен производител, който предлага пълна гама от автомобили с нулеви емисии. Автопарк от 15 автомобила Twizy и 2 модела ZOE ще бъдат доставени за Филмовия фестивал в Кан.

Официалният автомобилен парк от 37 автомобила Latitude и 55 Espace модела ще ескортират звездите редом до допълнителна флотилия от 16 броя Latitude и 85 Espace, осигурени за другите партньори на фестивала. Също така, Renault ще празнува с победителите от конкурси, организирани в навечерието на фестивала. Аржентинска двойка, която спечели Inter-Country Battle на Фейсбук страницата на Renault, ще се наслади на ВИП изживяване в персонализиран Renault Captur. А победителите от конкурса, проведен за отбелязване лансирането на Un Prince (Presque) Charmant (‘(Almost) Charming’) ще излязат на „Кроазет“ в ZOE. Двамата победители, обявени по време на French Business Council Gala Dinner в Дубай, също ще присъстват.