fbpx Renault-Nissan и Russian Technologies си стиснаха ръцете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Renault-Nissan и Russian Technologies си стиснаха ръцете

На церемония в Москва бе обявен джойнвенчър между Renault-Nissan Alliance и Russian Technologies State Corporation. Той ще защитава капиталовложенията им в AVTOVAZ и ще играе ролята на стабилен, дълготраен контролиращ акционер в най-голямата руска автомобилна компания, собственик на марката LADA.
“Днешното историческо споразумение е печелившо за всички компании: Renault, Nissan и AVTOVAZ. То е значима нова глава във вече стабилното партньорство“, каза който ще защитава капиталовложенията им в AVTOVAZ и ще играе ролята на стабилен, дълготраен контролиращ акционер в най-голямата руска автомобилна компания, собственик на марката LADA, каза Карлос Гон, председател и главен изпълнителен директор на Renault-Nissan.
Според условията на сделката, Renault-Nissan ще инвестира 23 млрд. рубли ($742 млн.). До средата на 2014 г. инвестицията ще даде на Renault-Nissan дял от 67,13% в джойнвенчъра. Тогава джойнт вeнчъра ще притежава 74,5% от AVTOVAZ.

Renault, който купи 25% от AVTOVAZ през 2008 г. и след това подпомогна възраждането му, ще инвестира около 11,3 млрд. рубли ($366 млн.) в джойнвенчъра и до юни 2014 г. планира да притежава 50,1% в него. Nissan, който преди това не е притежавал дял в AVTOVAZ, ще инвестира 11,7 млрд. рубли ($376 млн.) и към същата дата планира да притежава 17,03% в джойнвенчъра. Към същата дата Russian Technologies ще държи 32,87% от акциите в съвместното дружество.