fbpx Реставрират българския православен храм „Свети Стефан” в Истанбул | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Реставрират българския православен храм „Свети Стефан” в Истанбул

Реставрират българския православен храм „Свети Стефан” в Истанбул

Фондация „Български православен храм Св. Стефан" обяви началото на мащабна дарителска кампания под надслов „Да съхраним българската църква „Св. Стефан” в Цариград”.
Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса и олтара на българския православен храм на брега на Златния рог в Истанбул. Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса и цялостно обновяване на олтара на църковния комплекс.

Проектът ще бъде осъществен от турски специалисти в областта на реставрацията на исторически паметници, а от страна на българската държава ще присъства специалист в областта. За качествената и трайна реконструкция, благодарение на която Желязната църква ще може да посреща християни от цял свят, ще бъдат използвани най-добрите материали и опит в областта. Според първоначална оценка на специалистите, сумата, необходима за осъществяване на всички етапи по реставрацията на иконостаса и олтара, възлиза на 75 000 евро.

Църквата „Свети Стефан” е обявена за най-красивата църква измежду всичките около 90 църкви в Истанбул и е част от турския регистър на паметници на културата от национално значение. Иконостасът на храма е изключително ценен, изящен, пластичен и декоративен, но е в много тежко състояние. Реставрацията на олтара, най-важното място в християнския храм, изисква подробна експертиза, изготвяне на художествен проект, съгласуване с турските органи за опазване на културното наследство и прецизна работа.
Инициативата за запазване на този ценен исторически паметник се очаква да приключи след 8 месеца, когато храмът „Свети Стефан” ще отвори врати отново, за да посрещне християнските поклонници за Великденска Света литургия.