fbpx Добрич получава финансиране от фонд "Козлодуй" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добрич получава финансиране от фонд "Козлодуй"

Субсидия на стойност 1,5 млн. лв. ще получи Добрич за три проекта, които предвиждат енергоефективно обновяване на две общински сгради и реконструкция на част от мрежата за улично осветление на града, съобщиха от общината.

Със средствата ще се извършат енергоефективни дейности в основно училище "Панайот Волов" и "ДКЦ II". Общата стойност по тях е 800 хил. лева. За двете сгради са изготвени енергийни одити и архитектурни заснемания, които са част от проектната документация.

Вторият проект е за внедряване на енергийно ефективно улично осветление. Общинският проект е на стойност 720 хил. лева и включва ремонт на уличното осветление в част от кварталите "Дружба 1, 2, 3, 4", "Добротица", "Христо Ботев" и ЖК "Русия 2" ("Червената пръст"). Предвидени са енергоефективни ремонти в събирателни улици в централна градска част и в други райони на Добрич. Основно ще бъдат подменени съществуващите осветителни тела с по-ниско енергийни светодиодни осветители (LED технология), както и част от стълбовната мрежа.

Предстои Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да обяви тръжните процедури за избор на изпълнители. След приключване на процедурите ще започнат енергоефективните дейности.

В края на юли в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и директорът на дирекция "Ядрена безопасност" в Европейската банка за възстановяване и развитие Винс Новак подписаха споразумения за безвъзмездна помощ от Международния фонд "Козлодуй". С тези документи се дава зелена светлина на проекти за енергийна ефективност в 243 обществени сгради на територията на цялата страна, както и за подмяна на уличното осветление.