Добрич получава финансиране от фонд "Козлодуй"

Добрич получава финансиране от фонд "Козлодуй"

Субсидия на стойност 1,5 млн. лв. ще получи Добрич за три проекта, които предвиждат енергоефективно обновяване на две общински сгради и реконструкция на част от мрежата за улично осветление на града, съобщиха от общината.

Със средствата ще се извършат енергоефективни дейности в основно училище "Панайот Волов" и "ДКЦ II". Общата стойност по тях е 800 хил. лева. За двете сгради са изготвени енергийни одити и архитектурни заснемания, които са част от проектната документация.

Вторият проект е за внедряване на енергийно ефективно улично осветление. Общинският проект е на стойност 720 хил. лева и включва ремонт на уличното осветление в част от кварталите "Дружба 1, 2, 3, 4", "Добротица", "Христо Ботев" и ЖК "Русия 2" ("Червената пръст"). Предвидени са енергоефективни ремонти в събирателни улици в централна градска част и в други райони на Добрич. Основно ще бъдат подменени съществуващите осветителни тела с по-ниско енергийни светодиодни осветители (LED технология), както и част от стълбовната мрежа.

Предстои Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да обяви тръжните процедури за избор на изпълнители. След приключване на процедурите ще започнат енергоефективните дейности.

В края на юли в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и директорът на дирекция "Ядрена безопасност" в Европейската банка за възстановяване и развитие Винс Новак подписаха споразумения за безвъзмездна помощ от Международния фонд "Козлодуй". С тези документи се дава зелена светлина на проекти за енергийна ефективност в 243 обществени сгради на територията на цялата страна, както и за подмяна на уличното осветление.

 

Facebook коментари