fbpx Родителите ще отделят средно по 354 лв. за първолак | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Родителите ще отделят средно по 354 лв. за първолак

Родителите на ученици ще отделят средно по 354 лв. за стоки, с които детето им да посрещне първия учебен ден, показва проучване на Visa1. Около 20% от анкетираните семейства ще заплатят избраните артикули с банкова карта. Близо 30% от планиращите покупки ще пазаруват онлайн, като най-често ще изполват виртуални магазини, за да се сдобият с обувки, дрехи и раница.

Родителите ще използват своите банкови карти основно за да заплатят дрехите и обувките на учениците вкъщи – около ¼ от майките и бащите, които ще купят тези стоки (около 80% от планиращите покупки), ще ги платят безналично. Други артикули, които се заплащат предимно с електронни пари, са учебните материали (химикалки, моливи, линии) и тетрадките – картите ще предпочетат съответно 16% и 17% от родителите, които ще закупят такива предмети (9 на всеки 10). Вероятна причина за популярността на безналичните методи на разплащане при направата на тези покупки е фактът, че те все по-често влизат в списъка за пазаруване от обектите на големите търговски вериги. Учебниците традиционно се плащат в брой – само 8% от майките и татковците ще използват електронни пари при закупуването им. Това вероятно се дължи на факта, че учебниците често се купуват от книжните борси или втора ръка, от по-големите ученици.

Все по-често родителите избират да пазаруват онлайн, като най-популярните стоки при покупки в интернет са обувките (52%), дрехите (50%) и раницата (47%). Банковата карта е предпочитаният метод на плащане за 51% от пазаруващите в електронни магазини, 41% залагат на наложен платеж. Родителите, които избират този канал на пазаруване, най-често са на възраст между 36 и 45 години (50%), имат едно дете (71%), което е в първи или втори клас (44%). Виртуалните магазини са по-популярни сред родителите от страната, отколкото сред софиянци, като съотношението е 31% към 27%.
Разходите за учениците нарастват с увеличаване на възрастта. Планираните покупки за ученици между 9-ти и 12-ти клас са с около 24% по-високи от средните, 440 лв. Родителите на първолаци възнамеряват да отделят около 380 лв. за малчуганите си, най-скромни ще бъдат майките и татковците на ученици от трети до шести клас с 337 лв.