fbpx Кредитни карти вместо бърз кредит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кредитни карти вместо бърз кредит

Повече от половината българи притежават кредитна карта, като това са най-често женени хора на възраст от 30 до 39 години. Основният процент от притежателите на кредитна карта са жители на големите градове. Това показва онлайн проучване на Societe Generale Експресбанк за нагласите на хората спрямо кредитните карти, проведено в края на 2013 г.
Най-голям процент от хората посочват, че най-често използват кредитната си карта за закупуване на техника, при онлайн покупки, както и за теглене на пари в брой. 39% от запитаните използват картата си при закупуване на дрехи, обувки и аксесоари, 38% за закупуване на храна, и 23% за купуването на мебели.

Една трета от картодържателите теглят от кредитната карта до 200 лева на месец. Проучването показва, че най-голямата част от запитаните предпочитат да погасяват задълженията си по картата в рамките на гратисния период. Като най-предпочитан кредитен лимит респондентите посочват от 2 000 до 5 000 лева и веднага след него този в рамките на 1 500 – 2 000 лева.
Интересно е, че една трета от хората използват онлайн банкиране за погасяване на задълженията си по кредитната карта. Предпочитан метод за плащане обаче все още остава този чрез обслужване на каса в банката.

Над 71% от запитаните притежатели на кредитна карта заявяват, че я използват поне веднъж месечно или по-често, като се използват основно за плащания в страната - 70.5%. Също така, 60% от картодържателите използват кредитната си карта, като лесен вариант за теглене на бърз заем.