fbpx Росен Христов: Зеленият преход трябва да е успешен и справедлив за всички | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Росен Христов: Зеленият преход трябва да е успешен и справедлив за всички

"Зеленият преход в енергетиката трябва да е успешен и социално справедлив. Ползите от него трябва да са видими също и за хората, ангажирани във въглищните райони". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който взе участие в Белградски енергиен форум 2023. Той допълни, че българското правителство е в процес на предоговаряне с ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост, като паралелно развива мащабни проекти в посока възобновяеми енергийни източници. "Подходът е всички проекти по ПВУ, RePower EU и териториалните планове да бъдат интегрирани, логично свързани помежду си и с допълващ се ефект. Фокусът трябва да е върху плавен преход и гарантирана трудова заетост на хората от въглищните райони", каза още Христов. 

По темата за стратегиите за енергийна сигурност конкретно в Югоизточна Европа, българският министър подчерта, че никоя държава не може да има сигурност индивидуално и България е дала пример как трябва да се работи на регионално ниво. Министър Росен Христов отговори и на журналисти каква е подготовката на страната ни за газовите доставки за новия зимен сезон спрямо миналата година. "Вече сме много по-подготвени в сравнение с миналата година, когато наследихме липса на дългосрочни договори за доставка на газ, както и липса на достъп до инфраструктура.

Положихме неимоверни усилия, за да обезпечим сигурни доставки. Сега е различно. Подписахме договори и споразумения, които ни дават достъп до газовата инфраструктура на Гърция и Турция, на базата на което сега имаме възможност да купуваме от най-големите световни производители на втечнен газ и довършихме интерконектора с Гърция, което позволи да получаваме пълното количество газ по договора ни с Азербайджан. Уверени сме, че предстоящият сезон е подсигурен", обясни Хрситов. В тази връзка той добави, че газохранилището в Чирен е пълно на около 70%, така че в момента страната ни е фокусирана в съществената си роля за осигуряване на енергийната сигурност и за региона.

Той продължи, че вече са предприети няколко инициативи за подобряване на инфраструктурата, в чиято основа е България, така че държавите от Югоизточна Европа също да се възползват от нашата свързаност. "Диверсификацията е ключът към сигурността на енергийните доставки и това е принципът, от който се ръководим в доставките на всички видове енергийни източници, в това число и на ядреното гориво", каза министърът на енергетиката. 

По време на дискусиите България на няколко пъти беше дадена за положителен пример за справяне с енергийната криза, за регионалното сътрудничество и за разработването на ясна визия за развитие на сектора за 2053, така че да се постигне едновременно енергийна сигурност и плавен преход към декарбонизация. 

 В двудневния международен енергиен форум в Белград участват трима енергийни министри, представители от над 25 държави - ръководители на европейски и държавни институции, енергийни експерти, представители на бизнеса и научните среди.