Ръстът на износа изпреварва вноса в България

Ръстът на износа изпреварва вноса в България

„През последната година регистрирахме значителен ръст в ескпорта от 7% и за пръв път от 23 години ръстът на износа изпреварва този на вноса в България. Размерът на привлечените в страната преки чуждестранни инвестиции за 2013 г. се очаква да бъде 1,23 млрд. евро ( 3% от БВП)”, това каза зам.-министър Красин Димитров по време на среща на Борда на директорите на Бизнес Съвета на Черноморското икономическо сътрудничество.

Зам.-министърът добави също, че бележим изключителен ръст в сферата на туризма от страна на държавите от черноморската икономическа зона – основно от Украйна и Русия, и извън нея - Беларус. Туризмът е вече индустрия, която постепенно увеличава значимостта си в БВП – 13,6% от него. Настоящото правителство се насочи към нов тип туристическа политика с внимание към балнеологията и лечебния туризъм, които предлагат целогодишни услуги.

През последната година МИЕ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, усилено работи по организацията на панаири, бизнес делегации и бизнес мисии в чужбина, дава се възможност и платформа на българските фирми да покажат продуктите и услугите си на международни изложения, където да намерят чуждестранни партньори, да сключат договори.  

Facebook коментари