fbpx Русия обмисля премахване на ДДС за ресторантите. Може ли да се приложи и у нас? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Русия обмисля премахване на ДДС за ресторантите. Може ли да се приложи и у нас?

етикети

Зам.-кметът на Москва Владимир Ефимов е поискал от руското правителство намаляване или пълно премахване на ДДС за ресторантьорския бизнес, съобщи РИА Новости. “Редовно се срещаме с представители на бизнеса като част от Стратегическия съвет, като предлагаме на бизнеса различни мерки за подкрепа, включително такива с регулаторен характер. Обърнахме се към федералното правителство с предложение за значително намаляване или пълно премахване на ДДС за ресторантьорския бизнес, което значително ще намали тежестта върху бранша и ще им помогне да преодолеят този труден период”, каза Ефимов. Според него ресторантьорството е сред индустриите, които са най-тежко засегнати от епидемията от коронавирус, и трябва да са обект на мерки за подкрепа от местната управа в Москва.

За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто за заведения, хотели, ресторанти и за целия сектор на гостопримеството, настояват и от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. Според ХОТРЕК и БХРА намаляването на ставката на ДДС ще подпомогне както бизнеса, така и заетите в сектора, потребителите, националните и европейска икономики.

Според анализа на ХОТРЕК с подобна мярка ще се запазят дълготрайно работните места в бранша и ще се гарантират по-добри заплати на заетите в него, ще се спасят засегнатите от кризата сектори, ще се привлекат повече инвестиции, ще се намалят цените за крайните клиенти, ще се повиши качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка ще се подпомогне устойчивото развитие на индустрията. Освен това намаляването на ДДС в ЕС на 5 на сто ще допринесе косвено и за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК.