fbpx Финансовото министрество прогнозира 2% ръст на икономиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Финансовото министрество прогнозира 2% ръст на икономиката

Финансовото министрество прогнозира 2% ръст на икономиката

Министерството на финансите повиши прогнозата си за растежа на икономиката ни. В публикуваната есенна макроикономическа прогноза е записано очакването тази година брутният вътрешен продукт на страната ни да нарасне до 2 процента. Оценката през пролетта беше за ръст от 1,4 на сто.

В есенната макроикономическа прогноза е записано очакването до 2018 г. икономиката ни да расте, като в края на периода растежът ще бъде 2,7 на сто. Основен двигател ще бъде вътрешното търсене, прогнозират експертите от Министерството на финансите. Според тях по-голямото вътрешно търсене ще подкрепи и пазара на труда. В края на тази година безработицата ще бъде малко над 10 на сто, тъй като ще е приключило сезонното наемане на работници през летните месеци. В същото време общата тенденция за намаляване на броя на хората без работа ще продължи. Доходите от труд ще нарастват.

Дефлацията ще се запази до края на тази година, най-вече заради поевтиняването на природния газ и топлинната енергия за домакинствата. От догодина обаче може да се очаква минимално поскъпване на хранителните продукти и услугите. Това ще доведе до инфлация, като до края на прогнозирания период тя ще остане под две на сто.

Забавяне на икономическата активност през второто тримесечие на годината отчете министерството на финансите.

Приходите от ДДС в хазната са се повишили номинално с 5,8% през второто тримесечие на годината. През първото повишението е с 21,8 на сто. Водещ фактор за икономическата активност от март до юни е било вътрешното потребление, което се дължи на възстановяването на растежа на инвестициите и разходите на правителството, коментират от финансовото министерство. Домакинствата обаче са забавили темпа на разходите си. Влошени са и нагласите на търговците на дребно, които кореспондират и със забавянето на растежа на оборотите им.

В другите сектори предприемачите също имат по-негативни оценки за развитието на икономиката. Индексът на икономическата активност все още е на положителна територия, но се забавя спрямо първите три месеца на годината.