fbpx Руснаците съживяват интереса си към български имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Руснаците съживяват интереса си към български имоти

Стресът на руския пазар, настъпил през есента на 2014 г., постепенно отминава, показват наблюденията на компанията Green Life от участието ѝ в международно имотно изложение в Москва. За по-малко от месец (сравнение с предходен форум, провел се в руската столица в началото на фвруари) е настъпила коренна промяна в поведението на купувачите. Според българските експерти в областта руските граждани показват реални намерения за покупка на имот в чужбина, като за повечето от тях това е възможност да напуснат Русия. В новите условия България има големи шансове да покачи своя дял спрямо конкурентните пазари.

След като курсът на рублата се стабилизира, домакинствата могат да определят реално стойността на спестяванията си и да оразмерят търсенето спрямо възможностите си. Те трябва да преценят първо какъв имот могат да си купят с наличните си средства в момента, а от друга – къде да реализират сделката, така че с бъдещите си приходи да могат да си осигурят нормален и спокоен живот. И така според експертите се ражда предимството на България пред останалите държави, предлагащи морски имоти.

Спадът на цената на рублата почти наполовина беше частично компенсиран от над 20% ръст на цената на долара спрямо европейската обща валута. Това направи бюджета от 3 000 000 рубли, с който разполагат семействата от средната класа в Русия, напълно достатъчен за покупката на двустаен апартамент в някой от крайморските градове в България. В момента това са малко над 45 000 евро, достатъчни за хубав апартамент в Бургас, Поморие или Несебър.