fbpx С 33% е скочил обемът на плащанията на ПОС терминали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С 33% е скочил обемът на плащанията на ПОС терминали

С 33% е скочил обемът на плащанията на ПОС терминали

Българите са направили покупки на стойност близо 370 млн. лв. през декември. Това става ясно от анализ на УниКредит Булбанк на база направените от клиентите на банката покупки на ПОС терминали и изтеглени пари в брой на банкомати.

Потребителите са отделили близо 20% повече от семейния бюджет за подаръци и храна спрямо предишната година. Сред най-желаните подаръци са били дрехите и черна и бяла техника за дома. Данните са от анализ на УниКредит Булбанк на база направените от клиентите на банката покупки на ПОС терминали и изтеглени пари в брой на банкомати. След магазините за дрехи и тези за електроника, най-много плащания на ПОС терминали са направени в супермаркети, магазини за мебели, бензиностанции, хотели и ресторанти.

В празничния месец декември клиентите на банката са направили плащания с карти за над 81 млн. лв., което е с 33% повече спрямо същия месец на 2013 г. Броят на плащанията расте с 29% до малко над 1 млн. операции на ПОС терминали само през миналия месец. Нарастването при тегленето на пари в брой, от друга страна, е значително по-слабо от това на ПОС разплащанията. При електронната търговия скокът е с 22%.

Една от основните причини все повече плащания да се правят на ПОС терминали е бързото навлизане на безконтактните разплащания. Обновените данни за разпространението на новия стандарт на плащане в Европа показват, че потребителите могат да се разплащат безконтактно на 2 млн. терминала в 25 държави или 67% нарастване за една година.