fbpx Какви са новите трендове в моделите на работа? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какви са новите трендове в моделите на работа?

Водеща снимка
Да

Какви са новите трендове в моделите на работа?

По света общо 2 милиарда служители работят на първа линия, като те представляват 80% от световната работна сила, а 88% от организациите наемат хора на първа линия. Все по-често компаниите инвестират в дигитални инструменти за работници на първа линия, за да модернизират работните процеси, да усъвършенстват продуктивността, и за да подобрят културата и комуникацията в самата организация. Microsoft отбелязва 400% ръст месечно в активното използване на своята платформа за сътрудничество - Teams сред работниците на първа линия от март 2020 г. към момента.

Това показва доклад на компанията за тенденциите в моделите на работа, които оказват влияние на почти всеки сегмент от работната сила:

Култура на грижата е новата валута на първа линия: 76% от работниците се чувстват сплотени помежду си, но над 60% споделят, че културата и комуникацията трябва да се превърне в приоритет за управителите на тяхната компания. В допълнение 51% от тези, които не заемат високи позиции споделят, че се чувстват недооценени като служители.

Служителите на първа линия се намират в преломен момент: на фона на „Великото преструктуриране“, те посочват, че по-доброто заплащане и допълнителни ползи, баланса между професионалния и личния живот и гъвкавостта са сред причините, поради които обмислят да сменят своята работа.

Технологиите носят оптимизъм: 63% от работниците на първа линия се чувстват удовлетворени от възможностите в своята работа, които технологиите създават. Технологиите се нареждат на трето място в списъка от фактори, като служителите казват, че те спомагат за намаляване на стреса на работното място.

Има възможност за преодоляване на пропастта между технологиите и обучението: 46% от служителите на първа линия изпитват натиск да се адаптират към новите технологии или се страхуват да загубят работата си. 55% споделят, че им се е налагало да учат нови технологии в процеса на работа, без официално обучение или практика.