fbpx Приключи проект „Побратимени градове” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключи проект „Побратимени градове”

Завърши двегодишният европейски проект „Побратимени градове”, в който градът на ЮНЕСКО участва съвместно с ХVІІІ район на Будапеща и още четири града от Германия, Румъния, Италия и Полша. Проектът, насочен към обмяната на опит, мнения и ценности, свързани с културно-историческото наследство, настоящето и бъдещото развитие на участващите градове - с цел по-нататъшно разширяване на сътрудничеството, се реализира в рамките на седем срещи на представители на побратимените градове през 2011 и 2012 г. Темите на срещите, които са финансирани със средствата по проекта и се домакинстваха последователно от градовете-партньори, са свързани с градоустройството, социалния фонд, възможностите за насърчаване на успешното развитие, грижа за талантливите и формиране на успешни общности. Несебър домакинства срещата на представители на побратимените градове през март т.г., чийто тематичен акцент беше градоустройството в града-паметник на световното културно наследство.

От 07.09. до 09.09. т.г. в Будапеща се проведе заключителната среща за оценки под надслов „В унисон с Европа” и конференция за закриване на работата по проекта, в която участва и делегация на община Несебър. В рамките на заключителната среща делегациите на побратимените градове посетиха етнографския комплекс „Шканзен”, където се запознаха с традиционна архитектура и занаяти от различните части на Унгария. Много емоции предизвика и участието на делегациите в програмата на провеждащия се по същото време фестивал в ХVІІІ район на Будапеща, където те демонстрираха кулинарни умения.
На конференцията за закриване всеки от градовете-партньори по проекта представи своята оценка. Община Несебър даде положителна оценка на работните проекти на партньорите и сподели своята увереност, че проведените срещи и конференции ще заздравят връзките между градовете и ще разширят възможностите за сближаването им чрез ценностите на европейското партньорство. Конференцията завърши с подписването на заключителния протокол от ръководителите на всички делегации.