fbpx Само 20% от родните хотели имат вани в стаите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Само 20% от родните хотели имат вани в стаите си

Само 20% от българските хотели оборудват всички свои стаи с вани. Това са предимно висок клас бизнес хотели, като при 87% от петзвездните хотели всички бани са оборудвани с вани. При 22% от хотелите с вани са оборудвани само луксозните стаи и апартаментите. 24% от българските хотели не поддържат нито една стая с вана, като преобладаващо сред тях са летни ваканционни и хотели с три звезди. Това сочат резултати от национално количествено изследване сред хотели, проведено от „Идеал Стандарт – Видима” АД, което изследва състояние и нагласи за реновация на санитарно оборудване за бани на българските хотели.

Също според резултатите от изследването близо 73% от българските хотелиери не планират да подменят санитарното оборудване в баните през 2012г. Над 30% от хотелите не са подменяли санитарното оборудване в баните от построяването си, 12% от запитаните извършват подмяна на санитарно оборудване в баните на всеки 1-2 години и само около 8% от запитаните посочват, че постоянно извършват частична подмяна на санитарното оборудване за баня.

„Лукс ли е хубава баня в българските хотели? Добре оборудваната и уютна баня е важна част от имиджа на всеки хотел, която пряко влияе върху удовлетвореността на гостите им. Днес посетителите в хотелите имат високи изисквания по отношение на баните, които надхвърлят законовите изисквания за категоризиране и оценяване на хотелите. Първото, което правят гостите, влизайки в хотелската стая, е да погледнат санитарното помещение. Те очакват банята да е място, гарантиращо им спокойствие и осигуряващо условия за релакс, уединение, размисъл и удоволствие.
Потребителите отдават голямо значение на банята в своето ежедневие и я използват както за все повече рутинни хигиенни дейности, така и като стая за красота, игра, отмора и интимни моменти.

Голяма част от хотелите в България са построени след 1990 година, и то предимно в периода 2001-2005г. – около 39% и след 2006г. - почти 30%, показват резултатите от изследването. Над една-трета от разгледаните хотели не са подменяли никога оборудването си за баня, като основен дял сред тях имат пет-звездните, основната част от които са построени в последните години и качеството е бил основен критерий за избор на доставчик на санитарно оборудване за бани. Значителен е и делът на тези, които в близките години, между 2006-2009 са ремонтирали своето оборудване, като тук попадат всякакви обекти – независимо от категорията или типа хотел.