fbpx Сектор земеделие трябва да се кооперира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сектор земеделие трябва да се кооперира

„Основно ядро в Стратегическия план е кооперирането на сектора. Само така можем да постигнем заложените растеж и добавена стойност. По този начин ще гарантираме качество и взаимен контрол в организациите на производителите“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на 19-то заседание на Тематичната работна група, която обсъжда заложените интервенции в документа, чрез който ще се прилага европейската Обща селскостопанска политика (ОСП). И подчерта, че интервенциите в Плана са актуализирани на базата на коалиционното споразумение между четирите партии.

Той посочи още, че целта на Стратегическия план е да подпомага и младите фермери, чиито проекти да бъдат разписвани безплатно.

По думите му се планира да има подпомагане по цялата агрохранителна верига до пазара и по този начин да се увеличат производството и преработката.

„В момента сме в разговори с Министерството на финансите, за да бъде подсигурено достатъчно национално съфинансиране, за да изпълним визията си в сектор „Земеделие“, каза още заместник-министър Неков. По отношение на продукцията от трети страни той очерта като комплексна задача осигуряването на надежден контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НАП и Агенция „Митници“, така че всички играчи на пазара да са равнопоставени и секторът да бъде подкрепен по начин, който е съвместим с европейското законодателство.

Заместник-министърът на земеделието посочи още, че биопроизводството е приоритет, като в Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено да има минимум 5% биологични площи.

Относно прилагането на гарантирани бюджети за общините в следващия програмен период от Националното сдружение на общините в Република България подкрепиха този подход на финансиране и предложиха допълнения в допустимите инвестиции. Според тях е добре да бъдат допустими вложенията във възобновяеми енергийни източници, за да се подкрепи енергийната независимост на общините.

От организацията считат още, че трябва да се включат инвестиции в културна и туристическа инфраструктура. Те посочват, че много общини, в които е развит туризмът, се нуждаят от средства за подобряване на инфраструктурата, а алтернативният еко, селски и планински туризъм остава основен фактор за местната икономика.

Становището на Министерството е, че голяма част от предложенията могат да бъдат включени, като преди това трябва да бъдат съобразени с вече заложените цели.

По време на работата на групата стана ясно, че конкретните бюджети за общини, както и по интервенциите, ще бъдат представени на следващо заседание. Експертите от министерството уточниха, че има разработена методика, която ще бъде оповестена, така че общините ще могат да планират проектите си за целия програмен период.