fbpx Сериозно великденско пазаруване с карти в чужбина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сериозно великденско пазаруване с карти в чужбина

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции при чужди търговци нарастват с 21% по време на великденските празници на тази година (9-13 април) спрямо Великден 2014 г. (17-21 април) и достигат стойност от над 6,6 млн. евро. Броят на направените покупки е близо 140 000, което е с 13% повече спрямо 2014 г. Данните са от разплащанията, извършени лице в лице на POS терминали, онлайн разплащанията и разплащания на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО трансакции).

По време на тазгодишните великденски празници българите са похарчили малко над 3,024 млн. евро за покупки на POS терминали, което е с 37% повече в сравнение с 2014 г. Най-много средства са изразходвани в Италия, където родните потребители са направили над 4 400 покупки на стойност над 420 хил. евро, което е повече от 50% ръст в потребителския разход на българите на Апенините. Това е и най-голямата сума в сравнение с всички останали държави по света.

Значителна употреба на български карти Visa на POS терминали е регистрирана също във Великобритания, Турция, Франция, Австрия, Германия, Испания и САЩ. В съседна Турция са обработени близо 3 500 трансакции или ръст от 67% в общия потребителски разход в сравнение с предходната година. Извършените в тези седем страни плюс Италия трансакции съставляват близо 65% от стойността на общия брой трансакции на POS терминали с карти Visa.

Употреба на български карти е регистрирана и в екзотични дестинации като Папуа Нова Гвинея (островна държава в Океания), Кюрасао (островна държава в южната част на Карибско море), Тринидад и Тобаго, Бахамските острови, Барбадос и Френска Гвиана.

„Стимулирани от първите признаци за отминаването на глобалната икономическа криза, българите започват все по-смело да използват своите карти Visa за пътувания и покупки както по време на празници, така и през останалата част от годината. Резултатите показват, че сънародниците ни оценяват високо предимствата на електронните разплащания по време на пътуванията си в чужбина – бързина, сигурност и удобство. В същото време все повече българи се възползват от комфорта да пазаруват онлайн от търговци от цял свят, което е една много положителна и радостна тенденция“, сподели Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.