fbpx Ще обработват по-бързо жалбите на потребителите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще обработват по-бързо жалбите на потребителите

Два пъти по-бързо ще се обработват подадените по електронен път жалби в Комисията за защита на потребителите. Това стана възможно след реализацията на европейския проект „Модерни и интегрирани административни услуги в Комисията за защита на потребителите”. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Административен капацитет” и е съфинансиран от Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е 600 711 лева.

Един от постигнатите ефекти, които ще пестят от времето на гражданите, е в променения начин на подаване на жалби по електронен път. Преди реализацията на проекта жалбите в КЗП се подаваха по имейл и съдържанието им често не даваше пълната информация, необходима на ведомството, за да започне обработката. След модернизацията обаче на сайта www.kzp.bg вече има форма със задължителни полета, които изискват цялата необходима на КЗП информация, за да започне незабавна работа по жалбата.

Гражданите вече могат да следят онлайн на какъв етап е движението на техните жалби, в коя дирекция на КЗП се намира жалбата им и кой служител в момента работи по нея.

Освен време за гражданите и за служителите на КЗП, проектът е спестил и средства на данъкоплатците. Една жалба, подадена на хартия, изисква не по-малко от 15-20 листа, докато бъде цялостно обработена и разгледана. Жалбите, подадени по електронен път, изискват поне двойно по-малко хартия. Възможността за електронно подаване на жалбите вече пести и около 40% от разходите за транспорт и пощенски услуги в комисията.

За гражданите, които нямат достъп до Интернет, старата система ще продължи да функционира по познатия начин. Всеки може да занесе лично своята жалба в офисите на регионалните представителства на КЗП в страната.