fbpx Къде има сигурност за личните активи? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Къде има сигурност за личните активи?

Къде има сигурност за личните активи?

Богатите европейци все повече ще залагат на акциите в портфейла си и до края на годината 35% от активите им ще бъдат инвестирани в този финансов инструмент. Това показва анализ на Pioneer Investments за разпределението на личните финанси.
Анализаторите очакват вложенията в облигации да се увеличат от 30% през миналата година до 31% през 2011 г. Богатите ще намалят дела на активите си в недвижими имоти с един процентен пункт до 14% през тази година.

Интересен факт е съществената разлика в разпределението на спестяванията в България и Европа. Към края на миналата година близо 90% от свободните средства на българите се намират в банките под формата на депозити, а останалите 10% от активите им са разпределени между пенсионните фондове, акциите и другите видове финансови инструменти.
За сравнение, в Европа хората държат под 30% от парите си в депозити. Около 35% от вложенията са в пенсионни и застрахователни фондове, а останалата част от спестяванията хората са насочили към капиталовите пазари.

Ето и някои съвети при инвестиране:
- Недвижимите имоти са специален клас активи. Колкото си по–богат, толкова по–малка част са те от твоя портфейл. Те могат да бъдат както стабилни така и рискови!
- Не е необходимо да си най–богатият човек на планетата, за да имаш висококачествен портфейл.
- Рискът може да бъде увеличен или намален, но не може за бъде избегнат. Винаги съществува риск. Можеш да вярваш, че няма риск, но това е единственото, което можеш да направиш.
- Всеки диверсифициран портфейл може да се понижава понякога, но само високачественият портфейл ще се възстанови.