fbpx Шоколадите "Своге" станаха на 25 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шоколадите "Своге" станаха на 25 години

Шоколадите "Своге" станаха на 25 години

Шоколад „Своге“ отбелязва своя 25-ти рожден ден, който съвпада и с 25-тата годишнина от придобиването на шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания – Mondelez International. 2019-та е година на чествания за компанията, която планира мащабна комуникационна кампания за шоколадите „Своге“, както и за производствения център в града.

Историята на шоколада

Историята на една от най-старите марки шоколади у нас е дълга и интересна. Официално заводът в град Своге е открит през далечната 1924 година в дефилето на река Искър – локацията предоставя прекрасни климатични условия и нужния воден ресурс за задвижване на производството и връзка с доставчици и потребители, посредством минаващата през града железопътна линия. Производството в града стартира с 300 души персонал, които произвеждат разнообразни шоколадови продукти. През 1947 г.  фабриката е национализирана и се превръща в завод за шоколадови изделия „Република“. В края на 1993 г. фабриката бива закупена от международната компания Крафт Якобс Сушард и още в началото на следващата година са представени множество нови марки на българския пазар, сред които и шоколади „Своге“, които и до ден днешен присъстват на рафтовете в магазините. През 2013 година компанията собственик на завода в град „Своге“ променя своето име и се превръща в Mondelez. 

В днешни дни

Към момента в завод „Своге“ се произвеждат повече от 150 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса. Тези продукти са налични на 36 пазара в четири континента. Днес, в завода са заети близо 550 души , а компанията е инвестирала повече от 106 милиона лева в град Своге и региона за последните 25 години. Средствата са вложени за подкрепа на местните общности, намаляване на собствения екологичен отпечатък върху природата и оптимизация на производствени процеси. В следствие на инвестициите към днешна дата шоколадовата фабрика на Mondelez в град Своге рециклира до 99% от своите отпадъци, получени от производствения процес.

„За нас е от основна важност подкрепата на местните общности и изграждането на един отговорен бизнес, който е част от местната еко система и е глобално и локално разпознат като такъв. Работихме доста и имаме още по-амбициозни планове за следващите години, тъй като през 2016 на фабриката беше възложен един сложен, но интересен и особено важен за бъдещето на завода проект – свързан с производството на шоколадови бонбони. Благодарение на общите ни усилия, позиционирахме фабриката в град Своге като ключов производствен център на световната карта на Mondelez.“, коментира Анна Маринкова, директор на шоколадовия завод.
Шоколади „Своге“ ще празнуват своята 25-годишнина заедно с всичките си консуматори до края на тази година, изненадвайки всеки месец с различни активности, които отбелязват моментите на щастие, прекарани с бранда днес и през годините.