fbpx Сигурността на енергийните доставки е ключова | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сигурността на енергийните доставки е ключова

Сигурността на енергийните доставки е ключова

Сигурността на енергийните доставки остава ключов фактор за гарантиране ръста и конкурентоспособността на европейската икономика. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на втората министерска конференция „Приятели на индустрията“, която се проведе в град Рим, Италия. Той участва в панела „Енергетиката – инструмент за развитие и растеж“. „Проекти като „Южен поток“ са важни за осигуряване сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа“, подчерта Стойнев. Изграждането на газопровода ще стимулира икономическия растеж като създаде хиляди работни места и възможности за развитие в региона, допълни още той.

Министър Стойнев обърна внимание на риска от делокализацията на европейската индустрия при прилагане на нови предложения от ЕК в рамката за енергетика и климат до 2030 г. Икономическият министър подчерта, че на държавите-членки на Европейския съюз трябва да бъде предоставена възможност сами да определят енергийния си микс, така че енергията да е на достъпни цени и доставките да са гарантирани. По този начин ще се осигури и конкурентоспособност на европейските производители.

Един от инструментите за постигане на тези цели е единният енергиен пазар в общността. Неговото завършване и функциониране зависи от изграждането на съответната енергийна инфраструктура. „Ето защо навременното изпълнение на общите проекти е от първостепенно значение“, подчерта Стойнев. Необходимо е да се преразгледат и схемите за подпомагане на възобновяемите източници на енергия, тъй като в момента те повишават цените на електроенергията, категоричен бе министърът. Приоритетно трябва да е и изграждането на нови електропроводи и подобряване състоянието на националните електропреносни мрежи, за да се намалят загубите от пренос и разпределение.