fbpx Сигурността на личната информация в смартфоните е фатална | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сигурността на личната информация в смартфоните е фатална

Сигурността на личната информация в смартфоните е фатална

По време на своята почивка потребителите не мислят постоянно за безопасността на смартфона си и данните, които се съхраняват в него. Личната информация в паметта на телефоните не е основен приоритет за много хора, но всъщност се оказва, че в смарт устройствата се крие голяма част от личния живот на всеки от нас: контакти, имейли, кореспонденции, снимки, бележки. Затова важен въпрос за потребителите е как подобни важни данни да бъдат защитени от възможността да попаднат в грешни ръце.

Понякога потребителят сам вреди на смартфоните си, например, когато случайно го намокри или го изгуби. В такива случаи цялата лична информация може да бъде „спасена“ само когато се прави редовен backup.

Преди ерата на смартфоните, потенциалната кражба на телефон носеше по-малки последствия. Крадецът можеше да направи няколко обаждания или да изпрати съобщения преди операторът да деактивира SIM картата. Сега обаче голяма част от поверителната информация се съхранява в паметта на смартфоните. Част от хората вярват, че тези данни са достатъчно добре защитени от PIN кодa или от шаблон за заключване. Често се оказва, че PIN-ът е комбинация от повтарящи се цифри или шаблонът е лесен за разпознаване – наподобяващ буквата L или U. По този начин чужд човек може лесно да достигне до снимки, професионални или лични имейли, достъп до Facebook профил или телефонни контакти.

Поставяйки сигурността като основен приоритет, Huawei, например, използва четец за пръстови отпечатъци в най-новите си телефони – Huawei P9 and Huawei P9 Lite. Това решение не само гарантира по-добрата защита на личните данни, но и прави процеса на отключване на смартфона по-лесен и изключително бърз. Четецът се намира на гърба на корпуса, достатъчно е само леко докосване, за да може дисплеят да се отключи и телефонът е готов за работа.