fbpx Societe Generale Експресбанк с нова кредитна линия за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Societe Generale Експресбанк с нова кредитна линия за бизнеса

Societe Generale Експресбанк с нова кредитна линия за бизнеса

Европейската банка за възстановяване и развитие („ЕБВР“) подписа споразумение с Група Societe Generale в България за предоставянето на финансов пакет на стойност до 85 милиона евро.
Societe Generale Експресбанк получава структуриран в три транша заем на стойност до 75 млн. евро. Средствата ще бъдат предоставени по линия на програма „Партньорство за растеж“ в подкрепа на стратегическите цели на финансовата институция за продължаващо активно кредитиране на всички сегменти потребители с основен акцент върху МСП и постигането на
устойчив растеж през следващите три години.
Финансирането на малкия и среден бизнес е сред основните приоритети на Societe Generale Експресбанк, като програма „Партньорство за растеж” допълнително ще разшири капацитета на банката да кредитира този сегмент.

Допълнителна сума от 10 млн. евро под формата на заем ще бъде предоставена на лизинговата дъщерна компания на банката – Сожелиз. Заемните средства ще бъдат усвоени за предоставяне на средносрочно и дългосрочно финансиране на български МСП и по-специално – за закупуване на медицинска апаратура и машини и оборудване за селското стопанство, леки автомобили с търговско предназначение, камиони и ремаркета.

При подписването Жан-Марк Петершмит, Управляващ директор за Централна и Югоизточна Европа в ЕБВР, сподели: „Заемите, които предоставяме на Societe Generale Експресбанк и Сожелиз България, са израз на нашия ангажимент към българския финансов сектор и подкрепата ни за подобряване на достъпа до финансиране на предприятията от реалния сектор на икономиката.

Мария Русева, заместник главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, добави: „Изпитваме особено удовлетворение от продължаващото все по-активно сътрудничество между двете институции. Предоставените от ЕБВР заемни средства ще дадат тласък на нашата кредитна дейност във всички сектори. Групата Societe Generale има опит в сътрудничеството си с ЕБВР по програмата „Партньорство за растеж” и се радваме, че Societe Generale Експресбанк е първата банка в България, възползваща се от финансиране по тази програма”.
Новата кредитна линия ще предоставя финансиране на малкия и среден бизнес при атарактивни пазарни условия, без значение от сектора и срока на ползване.

От началото на своята дейност в България ЕБВР е финансирала над 200 проекта в страната, чиито общ обем надвишава 8,5 млрд. евро. Основен акцент в дейността на банката е укрепването на устойчивия растеж посредством повишаване на конкурентоспособността на местния бизнес и инвестиране в модернизация.

Жан-Марк Петершмит отговори и на няколко въпроса на сп. Твоят Бизнес

Г-н Петершмит, казахте, че тази кредитна линия е за растежът на българската икономика. Можем ли наистина да говорим вече за такъв?

- Надявам се, че вече можем. За да върви напред икономиката на една страна са нужни предприятия, които да инвестират, а те се нуждаят финансиране. Това означава, че трябва да има банки, които са готови да поемат риска да кредитират подобни инвестиции. Именно това е целта на прогама, по която ще отпуснем средства на Societe Generale Експресбанк, като те от своя страна ще могат да отпуска адекватно финансиране в дългосрочна перспектива. Доволни сме от това сътрудничество, защото в лицето на банката и лизинговото дружесво, виждаме партньори, които са готови да разширят дейността си ще постигнем своята цел.

Смятате, ли че политическата ситуация в момента може да попречи на икиномическото ни развитие?

- Разбира се, бизнесмените вземат своите решения на база на икономическата среда, в която работят. Очевидно е, че политиците и техните решенията са важни. Това, което виждам в Бълагрия е промяна, но тя върви в правилната посока. Има приемственотст и не виждам нищо, което да и пречи.

Къде е силата на българските малки и средни предприятия и конкурентоспособни ли са те на европейския пазар?

- Конкурентоспособността завиди от много фактори – от производствените разходи, качеството на продукцият, иновациите, които предлага предприятието. Така че са много точките, по които да се преценява силата на едно предприятие. Възможностите за реализация на много фирми са в родния пазар, но е факт, че и доста компании успешно изнасят.
Да не забравяме, че има и много чужи инвеститори, които се установятат в България, защото виждат потенциала на страната и смятат, че тук ще им се даде възможност да реализират своята дейност.

Facebook коментари