fbpx Как наистина да вземете кредит? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как наистина да вземете кредит?

Как наистина да вземете кредит?

Печелите повече, ако сте открити с кредитора

„Малкият и среден бизнес - това е гръбнакът на една икономика” обичат да казват специалистите. Не е нужно да си специалист обаче, за да знаеш, че стабилността на този гръбнак до голяма степен зависи от финансовата опора, която той има. Или с други думи, за да се развива успешно един бизнес, той се нуждае от подходящ финансов ресурс. Един от най-разпространените начини да се набави този ресурс е чрез кредит. Въпреки че това е предпочитан от години метод, все още има тънкости при процедурата на кандидатстване, които не са достатъчно ясни за фирмите.
- Какво да правя и какво не при първата среща с кредитора?
- Да взема кредит като фирма или като физическо лице?
- Може ли да използвам за обезпечение имот, който не е собственост на фирмата?

 

Ето няколко съвета от експертите на кредитиращото дружество „КРЕДИТЕКС”.

1. На първата среща с кредитора разкрийте истинската цел на кредита, представете реалните си приходи и не се опитвайте да скриете настоящите си задължения към други финансови институции. Това работи изцяло във ваша полза, тъй като колкото повече знае кредиторът, толкова по-добре ще може да структурира кредита, за който кандидатствате, да го направи удобен за погасяване и съобразен с нуждите конкретно на вашия бизнес. Не се притеснявайте, че може да изтече информация, че кредиторът може да разбере колко успешен е бизнесът ви или да открадне идеята ви за стартиращ бизнес. При кандидатстване за заем за нов бизнес е много важно предварително да сте си направили проучване и да имате ясна и конкретна бизнес идея, която да представите убедително на финансиращата институция.

2. Прецизирайте сумата, която ви е необходима, а не искайте максимума срещу обезпечението. За да ви бъде полезен и удобен един кредит, при определяне на размера му се водете не от оценката на обезпечението, а от конкретните си нужди и реалните възможности за погасяване. Съобразете вноските със сезонността на бизнеса си – в периодите, когато имате най-много приходи, изплащайте най-високите суми и обратното – в най-слабите сезони, договорете по-ниски вноски. Ако кредитът е с инвестиционна цел, използвайте гратисни периоди. По този начин докато инвестицията започне да генерира печалба, плащате само лихвата по кредита, без вноски по главницата. При бизнес ипотечен кредит в размер на 100,000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1,417 лв. При ползване на гратисен период от 12 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се "спестяват" 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.

3. Когато ще използвате финансирането многоцелево или периодът на инвестицията е по-дълъг, вземете кредит на траншове. Това означава, че ще усвоявате заема поетапно на няколко суми през известни периоди, като заплащате лихва само върху реално използваната сума, а не върху целия размер на кредита.

4. За да направите кредита реалност в сегашната икономическа ситуация, предложете допълнително обезпечение. Например, ако искате да закупите сграда за фирмата, ипотеката на още един имот, освен на този, който купувате, позволява да се финансира инвестицията на 100%, а в някой от случаите, в зависимост от общата стойност на обезпечението, да се получат и допълнителни средства за ремонт, оборотни нужди или рефинансиране. За обезпечение може да ви послужи не само фирмен, а и личен имот. Дори и имот на трето лице. Това, което интересува кредиторът, е доколко това обезпечение ще ви мотивира да обслужвате редовно задълженията си. Ако междувременно изникне добра възможност да продадете имота, който използвате като обезпечение, ипотеката няма да ви попречи да го направите.

5. Теглете кредит като фирма, а не като физическо лице. Имайте предвид, че кредитът, изтеглен от физическо лице, и вложен в бизнеса, е с по-малки лихви, но в крайна сметка излиза по-скъп от прекия бизнес кредит, съветват от кредитиращото дружество. Това е така, защото при бизнес кредита разходите за лихви са признати за данъчни цели. А това означава, че при равни други условия ще плащате по-малко данъци, следователно ще имате повече пари в брой.

6. Когато смятате колко ще ви струва кредита, не забравяйте, че лихвата не е единственият ценови фактор, а има и такси за управление, разходи по оценка на обезпечението и други разходи, които трябва да предвидите. Също така е важно да знаете, че при някои по-гъвкави финансиращи институции цената на кредита не е еднаква за всички, а се определя индивидуално, според риска на клиента.

7. Не на последно място, имайте предвид, че е във ваша полза е да съдействате при подготовката на кредита и да гледате на кредитора и като на консултант, който може да ви посъветва как да извлечете по-голяма полза от заема.