fbpx Лихвите ще намалеят през 2014 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лихвите ще намалеят през 2014 г.

Лихвите ще намалеят през 2014 г.

В началото на 2014 г. ще има условия за по-бързо намаляване на лихвите по кредитите и депозитите. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк по време на конференцията „Шумът на парите“. Според него именно в началото на следващата година нарастването на лошите кредити или ще е спряло или ще е много близо моментът, когато това ще се случи. Освен това вече ще бъдат факт няколко важни за банковата система събития. Сред тях са завършване на процеса на абсорбиране на загубите в резултат на бума в кредитирането през 2005 – 2009 г. и очертаване на края на гръцката сага.

Анализът на икономическия екип на УниКредит Булбанк показва, че през 2014 г. цената на кредита за домакинствата и малките компании ще достигне стойност от около 9.60% средногодишно при стойност от 10.55% отчетена за 2011 г. Очакванията за тази и следващата година са съответно 10.34% и 10.10%. Прогнозата е цената на корпоративните кредити да не падне под 7.40% средногодишно за цялата 2014 г. при 7.64% през първото тримесечие на тази година.

Като цяло очакванията са през следващите година и половина-две темповете, с които намаляват лихвите, както по депозитите, така и по кредитите да останат много ниски. Причината за това е продължаващата криза на правителствените дългове в еврозоната и особено в Гърция.

Facebook коментари