fbpx Софтуерният бизнес може да излезе от кризата още тази година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Софтуерният бизнес може да излезе от кризата още тази година

Сто и тридесет ключови компании определят облика на софтуерният бизнес в България през последните няколко години, показват резултатите от най-новото годишно изследване ICT Markets™ Bulgaria 2010. това е 16-тото поредно издание, на независимата аналаизаторска агенция CBN Pannoff & Stoytcheff.

Това е и единственият сегмент от технологичния бизнес, който има значителен експорт на външни пазари.

Продажбите на софтуер на вътрешния пазар се доминират от около 80 компании, като преди 10 години те са били около 50. Седем последователни години през последното десетилетие този сегмент бележи двуцифрен ръст, като още през 2007 година продажбите минават границата от 100 милиона евро.

Кризата застига по-сериозно софтуерният бизнес, работещ основно за вътрешния пазар едва през 2009, но тя не е толкова сериозна, колкото е в хардуерния сегмент. Прогнозните резултати на CBN за продажбите на софтуер на вътрешният пазар за 2010 сочат, че изхода от рецесията може да се случи още тази година.

Изследването показва, че продажбите на софтуер в обществният сектор намаляват и в абсолютно и в относително изражение. 40 са договорите за доставка на софтуер в сегмента през 2009, спрямо 111 през 2008. Въпреки това, CBN прогнозира ръст на продажбите на софтуер в общественият сектор и през 2010 и през 2011.

Дистрибуцията на софтуер на вътршеният пазар в страната също е добре развита и с богата пазарна история. Резултатите в изследването сочат, че през 2009 има серизоно разместване в позициите на дистрибуторите, като едва 4 компании са съумяли да вземат над 5% дял от доставките.

Сравнително по-слабо се отразява кризата и на компаниите, работещи основно за външни пазари. Агенцията очаква още през 2011г. бизнеса да възстанови продажбите си на нивата от 2008 г. – най-добрата за този сегмент до момента.