Старъпи представиха своите дейности

 

Стартиращи компании, които разработват иновативни технологии се срещнаха с министърът на икономиката Теодор Седларски, като част от инициативата „На кафе с министъра на икономиката“. Предприемачите представиха своите проекти, които включват:  дигитални картички с добавена реалност, умни домове, малки самолети пренасящи товари от типа на дроновете, иновативни сензори за пчелни кошери, гъвкави стени за катерене, както и платформа, която улеснява мобилните приложения.

„Целта ни е да събудим интереса към стартъп компаниите, към предприемаческите инициативи и  към т.нар. нова икономика. Желанието ни е с тези срещи  общественото внимание да бъде насочено към стартъп  общността и младите хора, които с повече иновативност намират начин за успешно развитие в България“- посочи министър Седларски. Министърът на икономиката изтъкна ролята на  фондове като  Eleven и Launchub за финансиране на проекти за стартиращ бизнес. „Администрацията трябва да бъде в диалог с бизнеса и да е полезна и в услуга на предприемачите“, допълни той.

Представителите на стартъпите дискутираха с министъра проблемите свързани с  наемане на чужди специалисти и възможностите за данъчни облекчения за иновационните бизнеси. В рамките на дискусията се очертаха и няколко препоръки  за успешното налагане на страната ни като стартъп дестинация, необходимостта да бъде изградена предприемаческа култура и страната ни да бъде рекламирана като добра локация за правене на бизнес. „Идеята е да покажем положителния опит и да насърчим младите хора да го последват“, заключи министър Седларски.
Преди срещата икономическият министър обиколи работните помещенията на компаниите и се запозна с условията на работа в тях.

Facebook comments