fbpx Стартира безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране

Стартира безплатна платформа за обучение и кариерно ориентиране

Стартира първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора. Онлайн порталът YOUTH EMPOWERED (youthempowered.bg) беше представен на дискусионен форум за възможностите за развитие в България и намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. Той се проведе в първото споделено пространство за ученици и студенти JA StartUp Hambar в София тех парк. В открит диалог членовете на борда на директорите на Кока-Кола ХБК България и Джуниър Ачийвмънт заедно със студенти и ученици обсъдиха необходимите стъпки за успешна кариера в България.

Платформата „Дай старт на успеха“ - YOUTH EMPOWERED  е продължението в дигитална среда на стартиралата миналата година едноименна инициатива. Програмата „Дай старт на успеха“ се организира през 2017 г. от Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България с цел намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. В тази категория са всички онези, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда. Проучване на УНИЦЕФ за България показа, че 1/5 от младите хора у нас попадат в тази графа, което нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС.

През 2017 г. близо 650 ученици на възраст между 16 и  18 години от 7 български града (Гоце Делчев, Костенец, Лом, Самоков, Своге, София и Търговище) преминаха през обучителните курсове за личностно развитие и бизнес умения.

Тази година програмата е достъпна и отворена за всички. При регистрация в платформата YOUTH EMPOWERED младите хора у нас ще могат да научат как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции т.н. Всички тези курсове могат да бъдат намерени в секцията „Библиотека“ на сайта. Освен тях младите хора ще имат достъп и до менторски сесии, които ще са под формата на онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.

„Икономически неактивните млади хора са социално предизвикателство, което носи голяма икономическа  тежест за страната ни. Затова ние решихме да се фокусираме върху превенцията – да предпазим младежите от попадане в тази група. Вярваме, че създавайки тази бeзплатна платформа, ние правим правилната и необходима крачка към стимулиране на развитието на потенциала на младите хора в България“, обясниха организаторите.