fbpx Бирата е естествен източник на витамим В12 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Бирата е естествен източник на витамим В12

Пивото може да има потенциала да бъде по-добър източник на много витамини и минерали от някои традиционно възприемани като витаминозни храни. Това показват различни последни проучвания.

Българските учени имат сериозен принос в изследванията върху пивото, пивоварната технология и ефекта от умерената консумация на бира. Най-актуалният мониторинг за витамини от В групата в български марки пиво е направен през месец септември тази година. С най-модерен течен хроматограф (HPLC MS/MS) е анализирано съдържанието на В9 и В12. Количеството на фолиевата киселина, която е основният компонент на В9 витамините, в различните марки пиво варира от 5,5 до 10,3 микрограма на литър пиво. Това е повече от средното ниво от 5,25, установено за произвежданите в Европа брандове. За витамин В12 усреднената стойност е 0,05 микрограма на литър, а в някои български марки се измерва до 0,16 - т.е. три пъти повече.

В12 се набавя при хората изключително от животински храни. Пивото и по-специално пивните дрожди са едни от малкото естествени източници на този ценен витамин извън месото. Поради незаменимите свойства на В витамините е важно периодично да се обновяват данните за тяхното съдържание в храните и напитките, включително и в бирата.

Бирата съдържа в осреднени стойности 92%  вода, 4,4% алкохол, 3% въглехидрати, 0,3% белтъчини и 0,2% фибри. Няма наличие на мазнини и холестерол. 

В момента търсенето на пазара предизвиква бум в разнообразието сред асортимента на марките и видове пиво. Има потенциал за продължаване на подобряването на хранителните качества на бирата, като се намали съдържанието на алкохол и респективно килокалориите в напитката чрез различни иновации. Редица експериментални научни разработки показват, че друг перспективен подход е разнообразяване на вкусовите и ароматните свойства на пивото чрез добавяне на различни растителни компоненти като плодове и билки. По този начин напитката се обогатява и с нови биоактивни елементи и хранителни вещества.