Стартира благотворителна кампания

В Деня на жената - 8 март - пациентски асоциации, болници и спонсорски фирми стартират Благотворителна кампания, посветена на женското здраве и самочувствие. Акцията под мото "Близо до мечтата" е посветена на жените, страдащи от рак на гърдата. Целта е да им помогне в процеса на изминаване на нелекия път от страха и несигурността до вярата в бъдещето и пълното възстановяване – както на здравето, така и на женската им привлекателност.
В рамките на кампанията официалният представител на водещата британска компания Nagor ще дари 24 високотехнологични гръдни импланта на български пациентки с карцином на гърдата, които ще бъдат имплантирани в двете водещи български болнични заведения.

Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка десета българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година диагнозата получават над 3400 жени.

У нас по данни на Националния раков регистър над 34 000 са хората, които са засегнати от злокачествени заболявания през 2008 г., като броят им е с 994 души повече в сравнение с 2007 г. При жените най-чест е ракът на гърдата - 22,8 % от всички злокачествени тумори, като само през 2008 г. са регистрирани 3584 нови случаи.