fbpx Стартира кампания за превенция и лечение на разширените вени | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стартира кампания за превенция и лечение на разширените вени

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест, особено в условията на пандемия.

Началото на кампанията бе обявено на специална пресконференция с участието на проф. д-р Веселин Петров – председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология  (БНДСЕХА), проф. д-р Марио Станкев и проф. д-р Васил Червенков – членове на управителния съвет на БНДСЕХА. На събитието бе представена и актрисата Александра Сърчаджиева – този път в ролята ѝ на посланик на третото издание на инициативата.

Кампанията ще продължи в периода април – септември 2021 г. и се реализира с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта www.venite.bg. Тази година мотото на инициативата е „Вземи краката си в ръце aктивно“, защото във времената, в които живеем, активното движение и проактивното търсене на навременна диагностика са по-важни от всякога.

Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) може да започне в сравнително ранна възраст, като засяга около 50% от населението или всеки втори българин.

„В условията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени за съжаление се увеличиха значително. В резултат на социалната изолация и обездвижването наблюдаваме повишен риск и засилена предразположеност към появата на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни симптоми на заболяването“, сподели проф. д-р Веселин Петров.

Информационната кампания „Вземи краката си в ръце“ ще включва множество активности като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна и научни и информационни статии и интервюта с експерти. Целта е да се предостави изчерпателна информация за начините за превенция и важността на ранната диагностика на хроничната венозна болест. Акцент на кампанията ще бъдат и повишените рискове, които носи обездвижването по време на пандемия и сериозните последици, до които би довело пренебрегването на симптомите и нуждата от навременно лечение.

Посланик на националната кампания тази година ще бъде актрисата Алекс Сърчаджиева. 

Организаторите на кампанията отправят предизвикателстви  #ПътешествиеСМисия. Неговата голяма цел е ВСИЧКИ ЗАЕДНО – здравни експерти и асоциации, медии, посланици на кампанията, хората, страдащи от ХВБ, за 2 месеца да извървят 10 МИЛИОНА КРАЧКИ.

В специално създадена Facebook група #ПътешествиеСМисия и под ръководството на един от най-известните ни travel блогъри Ели Иванова всеки ще има възможност да извърви вдъхновяващите маршрути, предложени от нея, и да помогне за реализацията на общата ни мисия – 10 милиона крачки и споделянето на позитивния пример за активно движение и поддържане на добър венозен тонус. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки на сайта www.venite.bg, а цялата информация за #ПътешествиеСМисия ще бъде споделяна и във Facebook страницата venite.bg.