fbpx Стотици милиарди устройства ще са свързани до 2030 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стотици милиарди устройства ще са свързани до 2030 г.

6G ще предоставя супер комуникация, информация и свързани помежду си компютърни услуги компютърни услуги, обединявайки комуникация, изчисления и сензорика в една система. Интегрираната 6G мрежа не само ще свързва хора с хора, но ще свързва и хората с машини и машините с машини, помагайки за създаването на изцяло нов дигитален свят. Очаква се стотици милиарди устройства да бъдат свързани помежду си до 2030 г. Това се коментира Бяла книга за 6G Изследователският институт за комуникации на vivo.

6G ще разшири основните телекомуникационни услуги, за да поддържа изцяло нови преживявания като завладяваща смесена реалност и холографска и мултисензорна комуникация. 6G услугите за свързаност на мобилни данни ще продължават да се подобряват по отношение на капацитета, скоростта на данни, латентността, надеждността и много други аспекти като следователно ще трябва да бъдат подобрени в сравнение с 5G.

Базова технология за истинска повсеместна свързаност

Ще трябва да бъдат въведени нови мрежови функции, които да поддържат новите 6G услуги. Тъй като 6G ще обедини мобилните мрежи и компютрите, взаимодействието на данни между домейни и собствените мрежи с изкуствен интелект ще изисква изцяло нов дизайн на системната архитектура.

Интегрирането на сензори и комуникационни мостове в нова област на възможности в клетъчните безжични мрежи – естественият 6G изкуствен интелект ще подобри ефективността на мрежата и въздушния интерфейс, ще подобри гъвкавостта на системата и ще намали разходите. Въвеждането на многослойна равнина от данни е от съществено значение за поддържане на интелигентни и основни информационни услуги.

Комуникацията с изключително ниска мощност намалява бариерата пред терминалния достъп, позволявайки наистина повсеместна свързаност. Понастоящем MIMO еволюцията, технологията за реконфигурируема интелигентна повърхност (RIS) и новите вълнови форми са някои от вълнуващите изследователски области, проправящи пътя към по-ефективна и по-гъвкава мрежа, се посочва в доклада.