fbpx Страните от ЕС искат общ подход при отварянето на границите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Страните от ЕС искат общ подход при отварянето на границите

Страните от ЕС искат общ подход при отварянето на границите

Страните-членки на Европейския съюз трябва да се споразумеят за съвместен подход за отваряне на границите, да възстановят свободата на пътуване в Шенгенското пространство и да определят кои страни извън Европа трябва да считат за безопасни за пътуване до и от тях. Това каза министърката на външните работи за Европейския съюз и сътрудничеството на Испания Аранча Гонсалес Лая пред радио Кадена СЕР, цитирана от Асошиейтед прес, съобщава БТА.

Възобновяването на трансграничните пътувания трябва да се реши съвместно, дори ако страните в ЕС отменят карантинните мерки на различни дати, подчерта тя.

Трябва да започнем да работим с европейските партньори, за да върнем свободата на движение в Европа, заяви тя, добавяйки, че иска европейско определение за това кои страни могат да се считат за безопасни.

Аранча Гонсалес Лая отбеляза, че Испания гори от нетърпение да посрещне туристи, за да подкрепи отрасъла, който осигурява 12 процента от брутния й вътрешен продукт, но възнамерява да го направи, като осигури здрава, устойчива и безопасна среда.

В същото време Италия настоява за координирано възстановяване на пътуванията в Европа от 15 юни, който може да се превърне в "Денят с главно "Д"" за туризма. Това каза снощи министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо, цитиран от Франс прес.

Германия се стреми да отвори на 15 юни, ние работим с Австрия и други страни за тази дата, добави Ди Майо.

Думите му са в съзвучие с френско-германския призив за възможно най-бързо отваряне на границите, който беше заявен от председателя на Националното събрание на Франция Ришар Феран и от германския му колега Волфганг Шойбле.
На италианския фронт Луджи Ди Майо се надява да стимулира пристигането на туристи чрез еднакви указания за туристите във всички региони. Ако няма такива, туристът няма да знае как да се придвижва от един в друг регион, отбеляза той. Трябва да спасим това, което можем да спасим от лятото, за да помогнем на предприемачите ни, добави италианският външен министър.

На теория придвижването от един в друг регион на Италия ще бъде свободно от 3 юни. Крайното решение обаче се очаква в края на тази седмица, тъй като правителството продължава да е обезпокоено от ситуацията в северните региони Ломбардия и Пиемонт. В двете области вчера бяха регистрирани две трети от новите случаи на заразени с Ковид-19.

Вътрешните граници на ЕС ще се отварят постепенно и с обща координация между европейските страни, заяви министърът по въпросите на Европа и външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан пред радио Франс ентер, цитиран от ТАСС.

Ситуацията с пандемията в европейските страни е съвършено различна, разпространението на вируса върви с различни темпове, заяви той. Някои страни като Франция, Италия и Испания силно пострадаха, а други като Португалия и балтийските страни бяха засегнати в по-малка степен, поясни той. Постепенно и с европейска координация ще отваряме вътрешното пространство на ЕС. Що се отнася до външните граници, очевидно е, че те ще бъдат затворени и след 15 юни, добави Льо Дриан