fbpx Очаква се нарастване на чуждестранните инвестиции у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се нарастване на чуждестранните инвестиции у нас

 „Заявеният интерес от страна на чуждестранни компании създава очаквания за сериозно увеличение в чуждестранните инвестиции през тази година“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция по повод постигнатото през изминалите 100 дни от управлението. Той посочи, че в момента се водят преговори с няколко инвеститора за реализиране на проекти в индустриалните зони в Бургас, Видин, Русе, индустриална зона „Тракия“ и София-Божурище.

По думите на министър Лукарски интересът идва от страна на китайски и пакистански компании в сферата на логистиката, като основно предпочитанията им са насочени към зона „Тракия“ и индустриалната зона в Бургас. Зоните във Видин и Русе се оказват привлекателни за чуждестранни производители на автомобилни части, включително и за товарни автомобили. „Доста сериозен интерес за инвестиции има във високотехнологични производства, както и към аутсорсинга към българските ИТ компании“, допълни министър Лукарски. Той изрази своите очаквания, че след успешното разрешаване на дългогодишния казус „Кльостерс-Цемеко“ и заявената готовност на Германия да възобнови предоставянето на гаранции за инвестиции в България, делът на немските вложения у нас ще се увеличи значително.

За насърчаване на инвестиционните процеси в страната в рамките на първите 100 дни Министерство на икономиката приложи нова мярка по Закона за насърчаване на инвестициите, която позволява частично възстановяване на направените от инвеститора разходи за осигурителни вноски. По този начин се е насърчило осъществяването на 13 инвестиционни проекта, като по тях се предвижда разкриването на близо 3400 нови работни места. По думи на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева през м. декември 2014 г. по тази мярка са изплатени 800 хил. лв.

„Един от първите успехи, които постигнахме в рамките на новото правителство бе отблокирането на 83 млн. лв. европейски средства по проекта за изграждане на София Тех Парк. Това на практика позволи неговото рестартиране“, каза министър Лукарски.