fbpx До края на април трябва да приключи настройката на суперкомпютъра в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До края на април трябва да приключи настройката на суперкомпютъра в София

Над 30 специално създадени програми ще осигурят работата на българския суперкомпютър „Дискавърър“, част от мрежата на Euro HPC, и ще спомогнат за използването на максималната мощност на машините, както и за извършването на най-различни изследвания. 

"Суперкомпютърът ще може да анализира, например, геоложката устойчивост на цели региони. Може да се симулира и изследва устойчивост на строителни елементи върху земетръсно въздействие, вместо да се строи гигантски център с 250 тона бетон в земята“, обясни председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев в предаване на БНТ. Той подчерта, че пиковата мощност на машината е 6 петафлопа, което е в пъти повече от всички налични до момента технологии в България.

Суперкомпютърът ще подпомогне развитието на проекти и в областта на биоинформатиката, фармацията, молекулярната динамика и механиката, квантовата химия и биохимия, изкуствения интелект, персонализираната медицина, биоинженерството, прогнозирането на времето, борбата с климатичните промени и др.

Настройката на системите и тестовете им се очаква да се проведат до края на месец април. Европейската инвестиция в „Дискавърър“ е в размер на 4 млн. евро, а още 7,5 млн. евро е съфинансирането от страна на България, като са осигурени средства и за издръжка за  първите 5 години от експлоатацията на машината.