fbpx Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Европейска нощ на учените 2022 г. ще се проведе на 30 септември

етикети

Европейската нощ на учените ще се състои на 30 септември 2022 г. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 11 локации в град София и на над 25 места в страната.

Програмата на Европейска нощ на учените 2022 г. включва интересни и забавни демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни други занимания, сред които фокус ще бъде стъклото - най-универсалният материал в човешката история, допринесъл за научния, технологичен и икономически просперитет на обществото. Основен мотив за избор на темата е фактът, че 2022 година е обявена от ООН за Международна година на стъклото.   

Централната локация за провеждане на събитията в гр. София ще бъде Mall of Sofia на бул. Стамболийски 101 A, където на 3 етаж, пред кино Синема сити, в 12:00 ч. ще се състои официалното откриване, както и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. По време на събитието на специално оборудвани щандовете с демонстрации и експерименти ще бъдат обсъждани разнообразни теми. В обособения Европейски кът ще е достъпна информация за различни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, като ще бъдат представени и стипендиите на програмата „Мария Склодовска-Кюри”.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 10 локации в гр. София. Много срещи с науката ще има в София Тех Парк, АгроБиоИнститут, Медицински университет – град София, Технически университет- град София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и при асоциираните партньори на проекта - Национален политехнически музей и Астрономическа обсерватория на СУ.

Събитието включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 30 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете.