fbpx Представете вашите екосъобразни инициативи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представете вашите екосъобразни инициативи

Европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор, даде началото на конкурс за нисковъглеродни проекти, с които творчески и новаторски мислещите граждани от цяла Европа се призовават да подложат своите екосъобразни инициативи на изпитание. Конкурсът е част от провежданата от Европейската комисия кампания за действие срещу изменението на климата „Свят, който харесваш“.

В следващите три месеца, всеки може да изпрати историята на собствения си успех в областта на ниските въглеродни емисии и с нея да участва в конкурса. Ще се разглеждат всички проекти, независимо от мащаба им, които се внасят от отделни лица или организации, установени в държава — членка на ЕС, като единственото условие е основната цел да е намаляването на емисиите на парникови газове.

През май и юни посетителите на уебсайта на кампанията http://world-you-like.europa.eu/bg/ ще могат да гласуват за най-творческата и вдъхновяваща инициатива сред тези, които са подбрани на сайта. От десетте най-популярни проекта жури с председател Кони Хедегаард ще излъчи трима победители, които ще бъдат отличени на церемонията по връчване на награди в Копенхаген през октомври 2013 г., организирана от Sustainia — партньора на нашата кампания. Sustainia е международна инициатива за устойчиво развитие, оглавявана от Арнолд Шварценегер, с която се цели да се откриват и популяризират налични устойчиви решения.
Специално внимание в рамките на кампанията се обръща на пет държави – България, Италия, Литва, Полша и Португалия. В тези страни проектите на националните победители ще бъдат представени на билбордове по време на национални кампании през есента на 2013 г.
Кампанията „Свят, който харесваш“ е подета през октомври 2012 г. и има над 20 000 последователи в социалните медии и повече от 130 официални партньори, сред които са публични органи, неправителствени организации, академични институции и предприятия. Тя има за цел да популяризира съществуващите рентабилни решения за постигане на целта на ЕС за 80—95 % намаление на емисиите на парникови газове до 2050 г., както и да насърчава нови решения.