fbpx Програма повишава интереса на учениците към науката и технологиите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Програма повишава интереса на учениците към науката и технологиите

Програмата „Роботика за България“ обявява конкурс за обучение на ментори, насочена към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Отборите по роботика ще се създават съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League.

„Търсим мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават и да бъдат негови ментори. Менторският екип задължително следва да е от двама учители, които преподават в едно и също училище. Самите отбори по роботика се състоят от три до пет ученика, на възраст от 10 до 16 години. Отборите ще работят по изпълнението на мисии с роботите и по задание за научноизследователски проекти, което се определя на централно ниво от FIRST LEGO League.“, разказва по-подробно за програмата Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която е партньор на инициативата на SAP Labs България.

Одобрените по програмата учители ще бъдат обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика в рамките на двудневно обучение в София, като след това ще имат и последваща 6-месечна виртуална подкрепа. Програмата осигурява също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

Главна цел на програмата е и развитието на различни умения в учениците – програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух.