fbpx Отличиха най-добрите експортьори на годината | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха най-добрите експортьори на годината

Сайтът на успелите в експортния бизнес exporter.bg връчи за втора поредна година наградите “Експортьор на годината”. Класациите обхващат фирми от малкия и среден бизнес, защото за сайта е национална кауза, те да бъдат подкрепени.
По данни на Националния статистически институт през 2013 г. предприятията в България са изнесли стоки за 43.5 млрд. лв. 42 % от тези 43.5 млрд. лв. идват от експорта на фирмите от малкия и средния бизнес.

Голямата награда за Най-големи приходи от експорт през 2013 г. спечели фирма “Гопет Транс” ЕООД, гр.София. Петър Петров, консултант по мениджмънт на Гопет Транс ЕООД получи ценния приз от Любен Петров, заместник министър на икономиката.

Наградата за Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2013 г. отиде при фирма “Чех 99” ООД, гр.Велико Търново. Сергей Цветарски, предеседател на Националния статистически институт, връчи наградата на Светломир Славчев, мениджър и съдружник в компанията.

Третият голям приз - за Завоюване на нови пазари през 2013 г., бе спечелен от фирма “Бисер Олива” АД. Директорът на фирмата Доника Иванова получи приза от Любен Петров, заместник- министър икономиката.
Тази година за първи път бе връчена специална награда За рестарт. Тя е за фирма “АПС Манюфекчъринг” ЕООД, гр.Ботевград, постигнала изключителни успехи в експорта и възродила традициите на България в областта на микроелектрониката.

Освен трите големи приза и специалната награда, на тържествената церемония, която се състоя в Националния политехнически музей, беше връчена и награда за Най-големи приходи от експорт през 2013 г. в девет сектора на българската икономика - Металургия, Машиностроене, Минна и добивна индустрия, Фармация, Текстил, Производство на храни, Производство на напитки, Транспорт и логистика, Парфюмерия и козметика.