fbpx Ключови промени в Закона за индустриалните паркове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ключови промени в Закона за индустриалните паркове

Общински детски градини ще могат да се изграждат в тези урбанизирани територии,  а не само производствени и логистични обекти

В първоначалната редакция на обнародвания на 12 март 2021 г. в бр. 21 на „Държавен вестник“ Закон за индустриалните паркове (ЗИП) собственикът на тази обособена територия не може да продава имоти /земя и сгради/, а само да ги отдава под наем на потенциалните инвеститори? Този парадокс, създаден може би с мисъл за държавните и общински зони, е премахнат във финалния текст благодарение на усилията на екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Инж. Пламен Панчев, създател на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа, и адвокат Вахрам Ерамян, съдружник в „Респект консулт“ – юридическата кантора, част от експертния екип, учредил и развиващ ТИЗ, бяха сред експертите дали становище по готвения закон, с оглед 25-годишния им опит при структуриране и развитие на индустриални паркове.

„Убедихме създателите на ЗИП, че е изключително трудно да привлечеш инвеститор, ако не му дадеш възможност да закупи парцел и/или сграда за своята дейност“, казва адвокат Ерамян. „Ако през годините работихме по правилата на първоначалната редакция на закона как щеше ТИЗ да стане „дом“ на над 180 мултинационални и български фирми, инвестирали тук над 3 милиарда евро?“, пита риторично юристът. Индустриалните паркове се създават с цел да привлекат и съответно улеснят инвеститора, да му дадат сигурност и бързо стартиране на инвестицията, така, че той да вземе решение да избере България. 

Лично за адвокат Ерамян най-голямото постижение не е това, че успяват да променят първоначалната редакция на ЗИП - така, че инвеститорите да могат да купуват, а не само да наемат обектите. Юристът се гордее с разписаната в Закона възможност за разпореждане със социална инфраструктура в индустриалните паркове. „Според нас, например, е добре да се създадат детски градини в зоните, едно изключително улеснение за работещите в тях. За частна детска градина родителите няма да имат средства, затова тя трябва да е общинска. Например, собственикът на зоната може да проектира и да предостави на общината за изграждане на сградата и двора чрез различни програми.“

Юристът напомня, че Тракия икономическа зона е пионер в ЕС със започналото реализиране на стратегия за въглеродно-неутрални индустриални паркове. Това визионерско виждане инж. Панчев и адвокат Ерамян успяват да прокарат и в новия Закон – за приоритет в парковете на „чисти“ производства. Общините също трябва да се включат, за да има институционална подкрепа и да се постигне обществения екологичен ефект. 

Другата идея, която успява да наложи екипът на ТИЗ, касае транспортната инфраструктура в индустриалните паркове. „В първоначалната редакция на ЗИП индустриалният парк трябва да е единна територия, собственост на индустриалния парк. Това като хора, които се занимават с тази материя, ни се видя нерационално и невъзможно. Общественият интерес трябва да е водещ. Имахме примера с главното шосе в зона Раковски, част от Тракия икономическа зона. В един момент то се превърна в околовръстен път на село Стряма. Този аргумент се прие и в Закона залегна, че вътрешната транспортна инфраструктура може да се прехвърли, да се ползва от общината без това да унищожава регистрацията на индустриалния парк. От друга страна да може да се ползва и готова инфраструктура, преди да е създадена индустриалната зона.  

Предложихме и се прие в индустриалните зони да се даде право на съществуващите експлоатационни предприятия да имат право на дейности, а не собственикът на зоната сам да предоставя комуналните услуги като вода, ток и т.н, както беше в първоначалния вариант на ЗИП. 

Беше прието и нашето становище индустриалните паркове да станат урбанизирана територия –да има тротоари, улици, канали, зелени площи, да са място за обитание, а не само производствени и логистични обекти.“  

Според адвокат Ерамян при прилагането на Закона не трябва да се допуска толериране само на държавните и на общинските, а да има равнопоставеност между държавни, общински и частни индустриални паркове. 

За него най-важното е, че това е закон в развитие. „Колкото и да искаме ние, юристите, статика в законите, в случая юрисдикцията винаги догонва динамичните икономически процеси“, категоричен е адвокат Ерамян. 

След толкова години е добре, че вече има написани и приети правила, които уреждат статута на индустриалните паркове, условията и реда за тяхното създаване, изграждане, функциониране и развитие.Този закон идва в точното време - когато ЕС се стреми да запази производствата на своя територия“, смята юристът