fbpx Китайски пилотен проект край Пловдив отваря път за продукти от цял свят към китайския пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китайски пилотен проект край Пловдив отваря път за продукти от цял свят към китайския пазар

Китайски пилотен проект край Пловдив отваря път за продукти от цял свят към китайския пазар

Проект за изграждане на пилотна евро-китайска зона за ново икономическо сътрудничество в гр. Пловдив беше обсъден на среща между главният секретар на Министерство на икономиката Владимир Туджаров и изпълнителният директор и председател на Борда на директорите на китайската компания Porter City Holdings Чен Зондзиан. Това се случи в рамките на посещение на българска делегация за участие във Втората

Зоната представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. Проектът ще обхваща терен от около 2,6 млн. кв. м. и застроена площ от около 5 млн. кв. м. Глобалното селище ще е европейската централа на китайската компания „Портър сити холдингс“. То ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове. Намеренията на китайската компания са проектът да се реализира в Тракия икономическа зона в гр. Пловдив. Подписано бе споразумение за сътрудничество с българската „Сиенит Холдингс“.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност Шенджен. Шенджен е един от първите китайски градове, които тръгват по пътя на отваряне към света и икономически реформи в началото на 80-те години на миналия век. За тридесет години градът се превръща от малко рибарско селище в 20-милионен град с БВП в размер на 270 млрд. щ. д. за 2015 г. и реализирани инвестиции в чужбина в размер на 7 млрд. щ. д. Българската страна представи предимствата на България, които я позиционират като предпочитана инвестиционна дестинация за много чуждестранни инвестиции. „Надяваме се, че повече китайски компании ще се възползват от благоприятните условия, които предоставяме“, посочи Владимир Туджаров. Българската делегация отправи покана към Shenzhen Airlines да участват в търга за отдаване на летище Пловдив на концесия. От китайска страна бе поет ангажимент поканата да бъде предадена на компанията.

На среща с президента на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в гр. Шенджен (CCPIT Shenzhen) г-н Йе Дзиандъ бяха обсъдени възможностите за запознаване на повече китайски компании с отличните условия за бизнес и инвестиции, които страната ни предлага. Български компании от своя страна могат да участват в предстоящ през м. септември семинар за икономическо сътрудничество между Китай (Шенджен) и страните от Централна и Източна Европа. На него те ще могат да представят своите инвестиционни проекти пред потенциални китайски партньори.

facebook коментари