fbpx Очаква се ръст от 7% при кредитирането на МСП | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаква се ръст от 7% при кредитирането на МСП

Очаква се ръст от 7% при кредитирането на МСП

Според прогнози се очаква да има ръст на кредитирането на малките и средни предприятия в страната ни, като догодина то ще се повиши с близо 7%. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, по време на Годишната национална конференция за предприемачество на тема „Предприемачеството – път към положителна промяна“.

В България има над 326 хиляди микро, малки и средни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над средното ниво в ЕС. Сравнително голям процент от стартиращите предприятия успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да се превърнат в утвърден бизнес, най-вече в сферите на IT и високите технологии.

Борисов съобщи, че по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъде  обявявана  процедура за „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“. Основната цел на процедурата е да се повиши ресурсната ефективност на предприятията чрез прилагане на нови решения, техники и методи, които се прилагат за първи път в България. Бюджетът, с който разполага процедурата е над 71,5 млн. лева, а допустими за кандидатстване ще бъдат именно  микро, малко и средни предприятия. По думите му предстои и процедура за набиране на проектни предложения за "Насърчаване на предприемачеството в секторите на НСНМСП", която е насочена към стартиращи предприятия.
Българска банка за развитие и Стратегията за нейното развитие, приета наскоро е още един инструмент, който ще бъде насочен към стимулиране на малките и средни предприятия в страната.

 

Facebook коментари