fbpx 11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол

Като нация, която трациционно се нарежда в челната десетка на държавите с най-висока консумация на алкохол на глава от населението в света, българите смятат, че имат висок праг на поносимост към спиртните напитки, както и сравнително добра алкохолна култура. Какво и колко обаче знаем за видовете напитки, нивото на алкохолна концентрация в тях, ефектите от смесването им и разумната консумация на алкохол като цяло?

През последните няколко месеца водещият световен производител и дистрибутор на алкохолни напитки Diageo проведе кампания в България за повишаване осведомеността за отговорна консумация на алкохол чрез специалната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото влияние върху човешкия организъм.

Над 12 хиляди респонденти у нас са проверили знанията си, като средно са отговорили вярно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от проучването, направено сред българите:

  1. Само 16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки.

Оказва се, че повечето българи са наясно, че това е често срещан мит, тъй като ефектът се определя от това колко пиете, а не от вида на алкохола.

  1. По-малко от ¼ от попълнили анкетата не знаят, че ако мъж и жена със сходни телосложения пият еднакво количество алкохол, те ще бъдат засегнати по различен начин.

Черният дроб обработва алкохола чрез ензим, наречен алкохолдехидрогеназа или ADH. Жените имат по-малко ензим ADH в телата си, следователно, те може да пият същото количество, но усещат ефектите по-силно.

  1. Близо 70% от респондентите не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), малка бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-много алкохол.

    Истината е, че стандартната мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднакво количество алкохол. Ефектът върху тялото ви зависи от това колко консумирате.
  2. Почти 11% вярват, че децата могат понякога да пият по малко алкохол, за да се научат да пият отговорно, когато пораснат.

Въпреки това схващане, децата и непълнолетните никога не трябва да пият алкохол.

  1. Близо 27% от запитаните казват, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни напитки.

Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържат еднакво количество алкохол. Стандартната напитка обикновено е около 10-15 ml алкохол. Ефектът върху тялото ви се определя от това колко пиете, а не от това, което пиете.

  1. 63% от запитаните българи знаят, че ако пият само вино и избягват бирата и твърдия алкохол, няма да намалят приема на калории.

Калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.