fbpx Как ще продължим да работим в офиса в социално дистанциране? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как ще продължим да работим в офиса в социално дистанциране?

28-ми април е Световен ден за безопасност и здраве при работа обявен от Международната организация на труда. „Да спрем пандемията: безопасността и здравето на работното място могат да спасят човешки животи“ е девизът, който обединява експертите по целия свят. Този ден е в подкрепа на всички работници и в памет на починалите, инвалидите, ранени или озлобени от тяхната работа.

Днес повече от всякога е важна информираността за безопасни практики на работните места. Експертите по здраве и безопасност от всяка точка на света посочват основните стъпки за защита на работниците по време на продължаващата криза и в дългосрочен план, включително възстановяване и бъдеща готовност.

Международен опит за справяне с кризата, повишаване на информираността и посочване на стъпките за рестарт на живота след пандемията беше споделен по време на уебинар организиран от българската компания ЛОТ Консулт - консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 Делегации на ЕС в цял свят.

Социалното дистанциране ще е един от стълбовете при рестартирането. – сподели инж. Стефан Барбоса - управител на ФРАРЕГ, Италия. Социалното дистанциране на работното място означава въвеждане на сменен режим на работа (дори за офисите), намаляване на движенията в рамките на компанията – това се отнася, както за служителите, така и за доставчици, подизпълнители и клиенти. Срещите лице в лице поне в началото е добре да бъдат отменени. Между работните места в офисите се препоръчва поставяне на бариери от плексиглас. Препоръчително е да се създадат отделни екипи, които не са в контакт един с друг (за магазини, смени, използване на автомобили), така че ако някой се разболее, да може лесно да се изолира екипа, а другите да могат да продължат да работят.

Една от най-важните стъпки е да се продължи с налагането на интелигентен начин на работа (smart-working). Бих казал да започнем да работим интелигентно/smart, тъй като до момента компаниите не бяха подготвени за това. Истински интелигентният начин на работа изисква обучение на мениджъри на интелигентни работещи, нов начин на управление, създаване на ангажираност в екипите.

Със сигурност ще продължим да избягваме събиранията: на паркинги, на входа на предприятието (което означава разтягане през деня на часовете за влизане и излизане) и в общите части като столова или стаи за почивка (намалено време за ползване, смени, възможност за отделно влизане и излизане за тези пространства). Социалното дистанциране ще бъде голямо предизвикателство в социалния живот.“ – категоричен е инж. Барбоса.