fbpx 1,2 млрд. лв. да се насочат към пенсионерите и ощетените от цената на тока | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

1,2 млрд. лв. да се насочат към пенсионерите и ощетените от цената на тока

„Тази година имаше допълнителни приходи, които бяха преразпределени с актуализацията на бюджета – става въпрос за 2,5 млрд. лв., която приехме в края на предишното НС, освен това НАП и Агенция „Митници“ продължиха да работят добре, като отчасти заради инфлацията, отчасти заради повишената събираемост, в момента имаме още допълнителни приходи, които са в размер на 1,2 млрд. лв. Тези допълнителни приходи правителството предлага на НС да разпредели за допълнителни разходи, които са разпределени – 750 млн. лв. за допълнителни 60 лв. месечно към пенсията или сбора от пенсиите на всички пенсионери за първите шест месеца на новата година и 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 година.“ – това коментира днес в пленарната зала на НС вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите за решението. 

Вицепремиерът уточни, че ако това решение не се приеме от парламента, тези допълнителни приходи ще отидат за намаляване на дефицита в бюджета за 2021 г. „Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите, което влиза от 25.12.2021 г., на минималната пенсия и на всички пенсии през коефициента за стаж, ще гарантира, че няма да има нито един пенсионер на линията на бедност и че пенсионерите няма да получават по-малко от средствата от средствата, които получават в момента“ – каза още Василев.

В рамките на дебата в залата вицепремиерът отговори на въпрос защо добавката към пенсиите е предложена само за 6 месеца, като обясни, че на база разговорите и подписаното коалиционно споразумение до м. юни 2022 г. трябва да има ново законодателство, в което да е заложен нов модел за пенсионно осигуряване, освен това ще бъде внесена и актуализация на бюджета в края на м. юни, в която този нов модел ще бъде заложен. „Правителството е убедено, че този подход към пенсионерите е устойчив във времето, защото има фискално пространство и този ангажимент може да бъде поет, без да се нарушат фискалните параметри и стабилността на финансовата система в страната ни“ – допълни Василев. По отношение подпомагането за небитовите потребители за цената на електроенергията – предложението на правителството е съобразено с политиката на ЕС, предвид получаването на нотификация за държавна помощ.

Парламентът прие Решението за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.