fbpx Световната регата Volvo Ocean Race е в разгара си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Световната регата Volvo Ocean Race е в разгара си

 Най-трудното и престижно състезание по ветроходство в света – Volvo Ocean Race - е в разгара си. На 19 февруари регатата потегли от Саня, Китай, като на 08 март се очаква да пристигне в Аукланд, Нова Зеландия. В момента се води люта битка за първото място между отборите на Telefonica и Groupama. Непосредствено зад тях приближава и скритият фаворит за титлата – Puma Ocean Racing.
Регатата на Volvo се провежда на всеки три години, като над 1 милиард души следят на живо битката на титаните в океана. В България надпреварата e все още слабо известна, но добива все по-голяма популярност. Тази година, според данни на шведската марка, близо 5 000 наши сънародници са се регистрирали за актуална информация относно регатата. Но каква е нейната история?

Първите двама авантюристи, които се престрашават да пресекат света със своите яхти, се казват Сър Франсис Чичестър и Сър Робин Нокс – Джонсън. В средата на миналия век те получават световно признание за соловото им покоряване на планетата по вода. Техният успех покачва неимоверно интереса към океанското плаване и прекосяването на континентите. Не след дълго се ражда и идеята за надпревара в международни води между най-добрите „морски вълци”. Първата световна надпревара между тях се провежда през далечната 1973 г., като тогава е най-дългото и опасно океанско състезание, познато на човечеството. Победителят остава загадка, защото надпреварата е почернена от смъртта на трима души от различни екипажи. Ужасяваща буря, съпроводена от огромни вълни, посреща авантюристите дълбоко във водите на Атлантическия океан. Цяла вечер те се борят със стихията и яростта на природата. Гигантските вълни завличат трима от най-добрите мореплаватели, познати на света. На сутринта оцелелите си дават сметка, че са се срещнали със смъртта и мнозина от тях се оттеглят в името на семействата си.

Но мъжката страст към водите, към надпреварите и към себедоказването не спира. Вътре, дълбоко в океанските води, адреналинът е по-висок от всякога. Там няма на кого да се обадиш за помощ. Там разчиташ само на себе си и на човека до теб. Разчиташ на мъжката дума и качествата на екипа си. Точно заради тези хора през 2001 г. Volvo създаде Ocean Race.
В регатата на шведския автомобилен производител не може да участва всеки. В нея се състезават само най-добрите от най-добрите. Това е Еверестът на окенските надпревари, според всички моряци по света. Екипажът на всяка лодка се състои от 11 души. Връзката помежду им е по-силна от всяка друга. Всеки един от тях е готов да даде живота си, за да живее другия. Преди да се качат на яхтите и да се пуснат в надпреварата, те са тренирали повече от всеки друг спортист. Предварителният им тренировъчен график включва меджу 6 и 10 часа ежедневни упражнения. Хранителният им режим е безупречен, но безспорно най-важното е разбирането и подкрепата, която получават тези мъже от своите нежни половинки. 

Доказателство за истинска любов и подкрепа е семейството на Рик Деп, който се състезава в екипажа на Puma Ocean Race. Докато той се бори със зъби и нокти за първото място дълбоко в Атлантическия океан, неговата съпруга Анастасия го дарява с прекрасна дъщеричка на име Изабела. В нощта на 27 февруари щастливият татко Деп получава съобщение от Volvo, че вече е баща.
Ето това е голямата разлика между футболистите и състезателите от Formula 1, които са най-известните спортисти в света. Ако те очакват дете, могат да сменят графика си, докато морякът не може. Той просто е отговорен за съдбата на поне още 10 човека.

Рик Деп и екипажът му се очаква да пристигнат в Аукланд, Нова Зеландия на 08 март, точно за световния празник на жената. Сега той има двоен стимул, да пристигне преди всички останали, защото двете най-важни жени в живота му копнеят да чуят гласа му, не по-малко от него.
Интересно е, че при прекосяването на океаните температурата на палубите на яхтите варира от -5 до +40 градуса по Целзий. Всеки член на екипажа разполага само с един комплект резервни дрехи и с по две консерви замразена храна дневно, за да оцелее. Но екипажите на Volvo Ocean Race знаят, че може да е и по-тежко, както и че ще се справят, защото са истински мъже.