fbpx Повече туристи за изминалия сезон в Слънчев бряг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече туристи за изминалия сезон в Слънчев бряг

Въпреки икономическите трудности и пренебрежителното отношение на държавата, лятото премина без изненади и в рамките на прогнозните резултати, отчита изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров.
Традиционно най-многобройни са руските и украинските туристи, пребивавали в курорта през четирите летни месеца. Започват да се завръщат летовниците от Полша и Чехословакия. Много са и гостите от Румъния, които посещават комплекса със собствен транспорт.
По първоначални отчети курортът приключва сезона с близо 6% ръст на туристите спрямо миналата година.

Основен показател за увеличения брой на туристите е близо 4% ръст в чартърните полети на Летище Бургас. Точна информация за пребивавалите в комплекса летовници няма заради несъответствието между регистрираната, реално действащата леглова база и реализираните приходи от нощувки. Диспропорцията в данните е факт от години. За 2012 г., например, община Несебър отчита приходи от курортен данък на база реализирани нощувки в размер на 1 500 000 лв. при регистрирани около 80 000 легла. Същевременно за същата година само в Слънчев бряг се посочват над 250 000 легла, а летище Бургас твърди, че е посрещнало над 2 000 000 пътници.

За първи път от десетилетие насам през 2013 г. курортът откри сезона още през април и само за месец посрещна 7000 австрийски пенсионери. Ангажиментът към тях е предизвикателство за ръководството на дружеството и за хотелиерите, тъй като включва нестандартни и необичайни мерки по обслужването им. Отзивите за престоя на възрастните австрийци тук на всички нива са отлични. Комплексът ще има готовност да посрещне още толкова австрийски пенсионери през пролетта на 2014 г.