fbpx Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group инвестира във военната промишленост у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group инвестира във военната промишленост у нас

Водещият производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG), се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България. Първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. В същото време, IAG изпълни задълженията си като подизпълнител на българската "Самел – 90“, която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на „Силите за специални операции“ към МО.

Първите 45 машини вече са в България, като IAG ги произведе в срок независимо от тежките икономически условия, породени от разпространението на COVID-19 – намалено производство на двигатели, електроника, основни компоненти за автомобили в световен мащаб, намален капацитет на транспорт между континентите, недостатъчни свободни капацитети на контейнеровози и стачки. Успехът на целия проект се дължи на доверието на световните производители към IAG, на коректността на компанията по отношение на заявените доставки и на спазването на международното законодателство.

От 2021 година, за първи път изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като IAG получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук.

Основателят и собственик на IAG – българският емигрант д-р Антон Стефов, избра „Централен артилерийски полигон – МО“ в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от „Института по металознание, съоръжения и технологии“ при БАН. Специалистите от БАН разработиха и използваха нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО.

Решението на д-р Стефов да вложи средства в полигон на Министерството на отбраната на РБ е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родната му страна.

„От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения. Смятам, че е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти. Провеждането на изпитания за сертифициране, в които влагаме голям ресурс в полза на старозагорския регион, е първата стъпка от стратегията ни да се установим трайно в България. Искаме да подкрепим промишлеността, да подпомогнем развитието на добри специалисти, да увеличим заетостта, да инвестираме в образованието на амбициозни бъдещи експерти“, коментира д-р Стефов.

на снимката: д-р Антон Стефов, основател и собственик на IAG