fbpx Рисковете в три сектора в Европа се увеличават | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рисковете в три сектора в Европа се увеличават

Рисковете в три сектора в Европа се увеличават

етикети

Химическият, фармацевтичният и автомобилен сектор се характеризират с увеличени кредитни рискове в Европа, става ясно от актуалната секторна панорама на Кофас. Специалният показател, разработен от икономистите в компанията и базиран на платежната история на компаниите, дава предупредителни стойности за тези три от четиринадесетте анализирани бизнес сектора.

В химическия сектор рискът се измества от среден на висок в Европа и новоизникналите компании в Азия. В Европа, рентабилността на компаниите в бранша е спаднала с 19% за една година, поради слабото търсене и конкуренция от страна на американските износители. В Азия, и по специално в Китай, малките средни предприятия са сред първите жертви на намаленото предлагане на кредити.

По отношение на фармацевтичния сектор в Европа, рискът е определен като „висок”. В Азия и Северна Америка забелязваме известно стабилизиране (съответно рискът там е оценен като среден и умерен). В Европа, лечебните заведения (чиито продажби и възможности спадат) и дистрибуторите на лекарства са засегнати от мерките за намаляване на нарастването на здравните разходи.

Европейският автомобилен сектор е най-засегнат – оценката на риска е намалена до „много висока”. Кризата драстично промени положението в световната автомобилна индустрия, а европейската беше особено засегната и положението й продължава да се влошава, тъй като е изправена пред високи производствени цени. Новата вълна от фалити във френския автомобилен сектор още по-ярко показва проблема в региона – между август 2012 и юли 2013, броят им се увеличи с 11%. Още по-лошото е, че финансовите загуби от тези фалити за снабдителите се покачва с 35%, което води до несъстоятелност на още по-голям брой големи компании в търговията (58% от всички) и при подизпълнителите (24% от всички). Ситуацията е още по-притеснителна, тъй като на национално ниво, взимайки предвид всички сектори, броят фалити се е увеличил едва с 6%, а разходите са спаднали с 5.8%.